Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 10 престъпници – бегълци – са били арестувани от полицията на Сао...

10 престъпници – бегълци – са били арестувани от полицията на Сао Пауло при опит да влязат на Интерлагос

741
0
Гран при на Сао Пауло, Гран при на Бразилия, Интерлагос
снимка: Алфа Ромео

Полицията в Сао Пауло е арестувала 10 престъпници – бегълци, които са се опитал да влязат на територията на пистата Интерлагос по време на уикенда за бразилския кръг от тазгодишния световен шампионат на Формула 1. Надпреварата бе спечелена от Макс Верстапен. Това бе 17-та победа за нидерландския пилот на Ред Бул.

Информацията за престъпниците бе съобщена от бразилското правителство, предаде агенция Ройтерс.

Сред бегълците е имало осъдени за обири и педофилия. Акцията е била част от програма на местните власти, насочена към намаляване на престъпността в Сао Пауло

Полицията за първи път е приложила мерките от програмата на голямо международно събитие. Резултатът – арестът на десетимата бегълци – е оценен като голям успех. Инициативата е и международна. От Интерпол са споделили с местните власти в Сао Пауло информация, която да помогне за идентифициране на престъпниците. Полицията и организаторите на Гран при на Сао Пауло също са работили заедно.

Според организаторите зрителите на Гран при на Сао Пауло на Интерлагос са били 267 000 души. Това е ръст с 13% в сравнение с 2022 г.

На самото трасе също имаше инцидент – със зрители, които нахлуха на пистата преди автомобилите да са се прибрали в питлейна. Това доведе до разследване на цялостната организация и мерките за безопасност. От пистата Интерлагос трябва да изготвят доклад по въпроса и да го представят до края на януари 2024 г. пред Световния съвет на ФИА за автомобилен спорт.

Проблемите на Формула 1 със сигурността в Бразилия – и на пистата, и извън нея – не са новост. Обирите не са рядкост. През 2017 г. хора от тима на Мерцедес са заплашени с пистолет и ограбени. През 2010-та имаше въоръжен опит за отвличане на Дженсън Бътън. Световният шампион за 2009 г. бе измъкнат от ситуацията от наетия за уикенда охранител, който бе бивш военен. През годините имаше случаи на обири и на самата писта.