Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА разследва нов инцидент с излизане на зрители на пистата преди болидите...

ФИА разследва нов инцидент с излизане на зрители на пистата преди болидите да са се прибрали

604
0
Гран при на Сао Пауло, Гран при на Бразилия, Интерлагос
снимка: Пирели

Организацията на Гран при на Сао Пауло ще се разглежда допълнително от ФИА, след като зрители излязоха на пистата Интерлагос, докато болидите все още не се бяха прибрали в питлейна. Видеоклип в социалните мрежи показва как неколцина охранители не успяват да спрат фенове, които се катерят и прехвърлят през телена ограда на трасето. Група запалянковци имат стълба. Охранителите успяват да спрат точно тях, но в този момент други се изкатерват по оградата без помощни средства.

След финала организаторите на Гран при на Сао Пауло бяха извикани при стюардите на надпреварата. Разгледани са кадри от онборд камери на болиди. На тях се вижда как хора тичат към трасето през зоната за сигурност на Сена S

Стюардите отбелязаха, че охраната или не е действала достатъчно ефективно, или не е била достатъчно, за да спре запалянковците. Тепърва ще се проведе разследване и въпросът ще бъде разгледат от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА. Организаторите са признали, че имат пропуски по отношение на сигурността и мерките за безопасност. При това е отбелязано, че проблемите се случват, след като вече е имало подобни неща на Интерлагос. Била е получена изрична препоръка за подобряване на ситуацията.

Организаторите на Гран при на Сао Пауло, която през изминалия уикенд обяви продължаване на договора си за домакинство, трябва да представят доклад по случая до края на януари 2024 г.

Това не е първи случай на проблем с фенове този сезон във Формула 1. В Мексико имаше сцени на бой между запалянковци на трибуните след удара между Серхио Перес и Шарл Льоклер в първи завой след старта. В Австралия в началото на състезателната година пък зрители нахлуха на трасето пак преди всички коли да са се прибрали в пита. Някой от тях стигнаха до болида на Нико Хюлкенберг, който бе отпаднал. Колата все още не бе обезопасена и можеше да се стигне до електрически удар. Стюардите и от Албърт парк насочиха случая към Световния съвет на ФИА.