Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели старта в Бразилия, Норис и Алонсо на подиума

Верстапен спечели старта в Бразилия, Норис и Алонсо на подиума

2993
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели състезанието в Бразилия. Пилотът на Ред Бул потегли от полпозишън и доминираше през цялата надпревара на пистата Интерлагос. Втори финишира Ландо Норис с Макларън, а последното място на подиума бе заето от Фернандо Алонсо (Астън Мартин).


Чудесни условия посрещнаха пилотите и отборите от F1 преди надпреварата в Бразилия. Температурата на въздуха бе 21 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 46. Вероятността за валежи по време на събитието бе 0 %. Всички състезатели избраха да стартират с меки гуми, с изключение на Логан Саржънт, който заложи на средно твърди.

Драмите в Бразилия започнаха още в загряващата обиколка. Шарл Льоклер изпусна контрола над своя болид и се удари в предпазните ограждения. Състезателят на Ферари каза по радиото, че е получи повреда в хидравликата. По този начин Льоклер отпадна от борбата още преди същинския старт на надпреварата

Верстапен потегли отлично и запази първото място след изгасването на червените светофари. Норис също стартира отлично и изпревари Строл и Алонсо. Хамилтън също се справи със съперниците си от Астън Мартин и зае третото място. По-назад имаше катастрофа с участието на Кевин Магнусен и Нико Хюлкенберг от Хаас, както и Александър Албон (Уилямс). Магнсуен и Албон се удариха в загражденията. Оскар Пиастри и Даниел Рикиардо също имаха щети по своите коли.

Инцидентът в по-задната част на колоната предизвика поява на кола за сигурност, последната от спиране на надпреварата.

Състезанието в Бразилия бе възобновено след близо половин час. По време на паузата механиците работиха по автомобилите на Пиастри и Рикиардо. Двамата австралийци потеглиха от бокса.

Верстапен запази първото място и във втория старт на пистата в Сао Пауло. Норис бе втори, докато Алонсо задмина Хамилтън. Строл поизостана и загуби позиция от Перес.

Верстапен запази водачеството в първите 6-7 тура. Нидерандецът бе преследван от Норис. Състезателят на Макларън записа най-бързия тур, движеше на около половин секунда и направи неуспешна атака на четвърти завой. Трети се движеше Алонсо, следван от Хамилтън и Ръсел. В топ 10 влизаха още Перес, Строл, Сайнц, Гасли и Окон.

Верстапен остана начело 15 тура след началото на състезанието в Бразилия. Втори и трети продължаваха да бъдат Норис и Алонсо. Четвъртото място бе заето от Хамилтън. Зад британеца Перес изпревари Ръсел. Британецът изрази разочарованието си по радиото. Зад Ръсел се образува групичка, в която влизаха Строл, Сайнц и Гасли. Същевременно Окон влезе в бокса

Няколко тура след това Перес изпревари с DRS Хамилтън. Седемкратният световен шампион влезе в бокса и се върна със средно твърди гуми. Обиколка по-късно Ръсел също направи питстоп. Перес също покри стратегията на Мерцедес и се върна зад Хамилтън. Отпред Верстапен водеше пред Норис и Алонсо.

Верстапен продължи да води след края на 25-тата от общо 71 обиколки в Бразилия. Втори на 4 сек. се движеше Норис. Алонсо на свой ред направи питстоп и се върна пред Перес. Пилотът на Ред Бул отново трябваше да изпреварва Хамилтън. Сайнц също спря в бокса и се върна доста по-назад от Строл. Испанецът едва не се удари с Цунода.

Верстапен и Норис направиха първите си спирания в обиколка №28. Двамата се върнаха на първа и втора позиция. Трети се движеше Алонсо, следван от Перес, Строл, Хамилтън, Ръсел, Сайнц, Окон и Ботас

Верстапен продължаваше да контролира събитията при преполовяването на Гран при на Сао Пауло. Втори и трети бяха Норис и Алонсо. Четвъртото място бе заето от Перес. Зад мексиканеца бяха Строл, Хамилтън, Ръсел, Гасли и Ботас. Сайнц изпревари Хамилтън в обиколка №37.

Верстапен продължи да води след изминаването на 45 от 71 тура в Бразилия. Зад нидерландеца се движеха Норис, Алонсо, Перес, Строл, Сайнц, Хамилтън, Гасли, Ръсел и Цунода. Миналогодишният победител в Интерлагос направи ново спиране в 47-мата обиколка, докато Хамилтън се оплакваше от своята кола. Перес и Алонсо също спряха за втори път.

20 тура преди финала Верстапен контролираше събитията на пистата в Бразилия. Пилотът на Ред Бул имаше аванс от повече от 7 сек. пред втория Норис. Зад британеца бяха Перес и Алонсо. В дъното на топ 10 Хамилтън водеше битка с пилотите на Алпин.

Верстапен направи втори питстоп 15 тура преди финала на старта в Бразилия и отстъпи първото място на Норис. Зад двамата Алонсо и Перес се бореха на последното място на подиума. Мексиканецът записа и най-бързата обиколка. Няколко обиколки след това Ръсел се прибра в бокса на Мерцедес, а Норис също направи второ спиране. Така Верстапен си върна водачеството.

До края на надпреварата в Бразилия нямаше размествания в челото на колоната. Следователно Верстапен записа 17-ти успех за сезон 2023 в F1. До него на подиума завършиха Норис и Алонсо. Испанецът загуби позицията си в предпоследната обиколка от Перес, но си я върна с контраатака и удържа на напрежението. В крайна сметка двамата бяха разделени от 53 хилядни.

Пети и шести финишираха Строл и Сайнц. Седмото място бе за Гасли. Топ 10 в Бразилия допълниха Хамилтън, Цунода и Окон.