Начало Лайфстайл 11 отбора участваха в първия турнир по плажен тъч

11 отбора участваха в първия турнир по плажен тъч

262
0

Първият у нас турнир по плажен тъч за купата на Серди Тъч се проведе през миналия уикенд в София. В него се включиха 11 отбора от цялата страна, състезаващи се в две дивизии – мъжка и смесена. За доброто настроение и спортен дух помогнаха всички участници, както и изключително подходящата база на София Бийч в подножието на Витоша. Организатор на събитието бе софийският клуб Серди Тъч, който през септември ще отпразнува една година от основаването си.

Плажният тъч е изключително динамична форма на тъч (Touch), известен още като тъч футбол или тъч ръгби. Спортът произлиза от ръгби, където е част от тренировъчния процес. През 60-те години на XX век в Австралия се формира като самостоятелен спорт и бързо става популярен по цял свят.

Това е един от малкото колективни спортове, който дава възможност на момичета, момчета, жени и мъже да го практикуват заедно и един срещу друг. Смесените състезания правят тъч много популярен за всяка възрастова категория. Бурното му развитие се дължи на социалния му характер. Дисциплината позволява на хора от различни възрасти и интереси да постигнат целите си. Създава тръпка – да предизвикаш себе си да се състезаваш или да се раздвижиш по най-добрия начин.

България е член на международната федерация по тъч (FIT) и в страната ни вече има сертифицирани треньори, което е добра база за развитието му. Практикува се в повечето ръгби клубове в страната.