Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 £12млн. за сватба – абсурдни за Бърни, 27,5млн. подкуп – нещо, което...

£12млн. за сватба – абсурдни за Бърни, 27,5млн. подкуп – нещо, което иска да забрави

171
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун често изненадва Формула 1 и света като цяло, но показанията му през втория ден от явяването му в Мюнхен като свидетел по делото срещу Герхард Грибковски бяха почти разтърсващи. След като в сряда съвсем лежерно англичанинът призна, че е платил, за да избегне неприятности с британските данъчни власти, вчерашните му опити да обясни, че не управлява лично семейния си тръст Бамбино бяха направо изумителни. И доказаха нещо, което по принцип се знае, но рядко е така директно потвърждавано – Бърни има напълно различна концепция за стойността на парите в сравнение с кажи-речи всички останали.

В опит да убеди съда, че никога не е обсъждал бизнес въпроси с бившата си съпруга Славица, Екълстоун повдигна въпроса за сватбата на по-малката си дъщеря Петра, състояла се само преди няколко месеца.

Никога не съм се прибирал с работата си у дома, при съпругата ми. Ще ви дам пример, за да видите какво се случваше. Малката ми дъщеря тръгна да се жени и помислих, че като баща на булката трябва да платя сватбата. Но като чух колко възнамеряват да похарчат за напитки, реших, че е абсурдно. Успях да ядосам дъщеря си и жена си и след това тя (Славица – б.р.) похарчи повече от 12 милиона паунда за сватбата – бе разяснението на англичанина.

Досега се смяташе, че събитието е възлязло на далеч по-скромните 5 млн. лири, но подробностите като изпълнения от Блек Айд Пийс, Алиша Кийс, Андреа Бочели (а първата песен на сватбата бе изпята лично от Ерик Клептън), кралския симфоничен оркестър и 800 000 паунда за вино явно са увеличили сериозно сметката. Събитието бе в италиански замък, но това далеч не е изчерпва ексцентричността и скъпите неща покрай него. Роклята на Петра Екълстоун например струваше 80 000 паунда. Тя и съпругът й Джеймс Стънт наскоро се преместиха да живеят в огромно имение в Лос Анжелис (разполагащо според непотвърдена информация със 123 стаи), купено за над 90 млн. лири с помощта на… Бърни, разбира се.

По-голямата щерка на Екълстоун и Славица Тамара също не е от спестовните. Тя наскоро показа колекцията си от обувки, чиято стойност възлиза на 70 000 лири и включва 100 чифта Кристиан Лубутен. Нейният дом е далеч по-скромен от този на сестра й – само за 45 млн., но пък разполага с въртяща се платформа, за да не й се налага да обръща Ферари-то си. Участието на Бърни и в тези покупки е крайно сериозно.

Съдия Петер Нол предположи в определен момент, че отношенията между Бърни и Славица вероятно са различни днес – 6 години след събитията, за които Грибковски е на подсъдимата скамейка и почти три след развода им, но не получи отговор.

Все пак Бърни обясни, че ролята на Славица в плащанията към Грибковски (като част от борда на директорите на Бамбино) е далеч по-съществена от неговите. Освен че тя и останалите хора в управлението на тръста се опасявали от същите данъчни, стряскащи самия Екълстоун, двамата с банкера били станали приятели след появата му в падока на F1.

Пиеха си заедно – обясни Бърни, допълвайки, че се притеснявал бившата му съпруга да не пита нещо Герхард за някое от гаджетата му!

Той уточни, че имал само една приятелка по онова време, но фактът, че отново сащиса куп хора, е налице.

И точно преди да се отправи към частния си самолет, за да потегли към Абу Даби, където този уикенд се провежда предпоследния кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2011 г., Екълстоун бе попитан от представител на немските данъчни защо не иска сега парите си (след като смята, че е бил заплашван) и защо не се е обърнал към полицията още преди шест години. Отговорът гласеше:

– Е, нали знаете. Това е едно от тези неща в живота, които искаш да забравиш.