Начало Други 18-годишен пилот е загинал в надпревара от европейската Формула Регионал на Спа-Франкоршамп

18-годишен пилот е загинал в надпревара от европейската Формула Регионал на Спа-Франкоршамп

1192
0
Гран при на Белгия, Спа, Спа-Франкоршамп
снимка: Мерцедес

18-годишният нидерландски пилот Дилано Ван’т Хоф е загинал вследствие на катастрофа на пистата Спа-Франкоршамп, съобщиха от ръководството на европейската Формула Регионал. Инцидентът се е случил по време на второто състезание там. Това е втора катастрофа с фатален край на едно и също място на Спа – началото на правата Кемъл – от последните години. През 2019 г. там загина Антоан Юбер в надпревара от Формула 2.

„Шампионата на европейската Формула Регионал с тъга съобщава за смъртта на пилота на MP Моторспорт Дилано Ван’т Хоф. Изразяваме искрените си съболезнования към семейството, тима и приятелите му“, се казва в официалното изявление.

Дилано Ван’т Хоф започва да се състезава на картинг на 11-годишна възраст. Дебютира в състезанията с едноместни спортни болиди през 2021 г. Същия сезон печели титлата в испанската Формула 4. Още тогава кара и във Формула Регионал като гост пилот. От миналия сезон се състезава изцяло в това първенство.

„С тъга научихме за смъртта на Дилано Ван’т Хоф днес на Спа-Франкоршамп. Дилано загина, преследвайки мечтата си да стигне до върха в автомобилния спорт. С цялата общност на моторспорт мислите ни са със семейството и любимите му хора“, написа президентът на Формула 1 Стефано Доменикали.

Реакции имаше и от отборите от F1, и от широката автомобилна общественост.