Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 2 стопа за смяна на гуми очакват от Пирели на Спа

2 стопа за смяна на гуми очакват от Пирели на Спа

58
0
гуми,Пирели

2 стопа за смяна на гуми очаква доставчикът Пирели в състезанието за Гран при на Белгия на Спа идния уикенд, 12-и кръг от шампионата. На разположение на пилотите ще са най-меките възможни смеси – ултрасофт, суперсофт и софт. Досега ултрамеките гуми не са били използвани на дългото 7 км трасе и ще бъде интересно как ще се справят с бързите и дълги завои на Спа.

Възможностите за избор на стратегия с 2 стопа са няколко. Вариант е потегляне с ултрасофт, след което преминаване към суперсофт и втори стоп отново за ултрасофт, суперсофт или софт, в зависимост от износването.

Също така пилотите може да опитат да преминат 2-ата част на квалификацията със суперсофт и да стартират с тях, след което да спрат 2 пъти за съответно суперсофт и софт. Този подход е възможен ако се окаже, че ултрамеките гуми издържат много малко обиколки.

Единственият вариант да се изкара състезанието с един бокс е да се потегли със супермеките гуми и да се удължи максимално серията обиколки с тях. След което да се постави софт и с тях да се изкара до финала. Тази тактика е по-вероятно да бъде опитана от по-слабите отбори в решетката.

Всички тези сметки обаче може да се объркат, ако на трасето завали дъжд. А това в миналото се е случвало много често. Времето на Спа е много променливо и това може да наложи бърза смяна на стратегиите на отборите.

Задължителното минимално налягане на гумите тази година е 23.5 psi за предните и 21.5 psi за задните. Максимално допустимият кембър на предните гуми е – 2.75 градуса, а на задните – 1.5 градуса.

Изборът на типове гуми на всеки пилот можете да видите на графиката вдясно: