Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Катар – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Катар – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1430
0
Гран при на Катар, Лосаил, Формула 1, F1, писта
снимка: Мерцедес

Гран при на Катар е 20 кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2021. Надпреварата се провежда на пистата Лосаил.

Най-бързата стратегия за състезанието според доставчика на гуми Пирели е с две спирания в бокса. При нея се потегля с медиум за 16-23 обиколки, след това хард (37-42 об.) и медиум до финала. Също толкова бърза е стратегията, при която се стартира със софт. При нея първата серия от обиколки е по-къса – 13-18. След това се слагат два пъти медиум 34-39 и до финала. По-бавен е вариантът потегляне със софт (13-18 об.), хард (36-41) и медиум до края.

Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Катар. Макс Верстапен се класира втори в битката за разпределение местата на грида. Той обаче получи наказание 5 места назад заради неспазване на двойни жълти знамена. Валтери Ботас – трети в квалификацията – бе санкциониран с 3 позиции за неспазване на единичен предупредителен флаг.

При това положение на първа редица до Хамилтън ще е Пиер Гасли. Неговото спиране в края на Q3 вчера предизвика жълтите знамена. На втори ред ще са Фернандо Алонсо и Ландо Норис, на трети – Ботас и Карлос Сайнц. Верстапен отива седми, а до него ще е Юки Цунода.