Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Ботас и Хамилтън в първата тренировка на Хунгароринг

Верстапен пред Ботас и Хамилтън в първата тренировка на Хунгароринг

2144
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в първата тренировка за Гран при на Унгария. Пилотът на Ред Бул изпревари в класирането съперниците от Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън. Уикендът на трасето до Будапеща се провежда по обичайния формат след експеримента, който Формула 1 проведе със спринтова квалификация в предходния кръг във Великобритания.

Над 30 градуса бе температурата на въздуха в началото на сесията, почти 53 градуса – тази на пистата Хунгароринг. Роберт Кубица бе в кокпита на Кими Райконен в Алфа Ромео. Работата започна веднага след началото на часа за подготовка. Основният избор на гуми бе хард, неколцина пилоти сложиха медиум.

В Алпин програмата бе разделена между двамата пилоти, които изпробваха различни неща за болида. Една от основните задачи на Макс Верстапен и Ред Бул пък бе да проверят задвижващата система Хонда. Това бе агрегатът от колата на нидерландския пилот, с която той се удари с 51G в бариерите на завоя Копс на пистата Силвърстоун.

След първите 10 минути начело в подреждането бе Верстапен (с хард) – 1:19.366 мин

Люис Хамилтън, също с най-твърдата смес, даде второ време – на 0,505 сек зад пилота на Ред Бул. Трети бе Ландо Норис – негово бе най-доброто постижение с медиум, но той скоро бе изместен назад от Валтери Ботас, Шарл Льоклер, Карлос Сайнц.

Ботас излезе втори, доближавайки се на 0,625 сек до Верстапен. Пиер Гасли пък даде четвърто време, следван от Шарл Льоклер (който имаше излитане от трасето, но успя да продължи) и Фернандо Алонсо. Испанският пилот, който вчера навърши 40 години, но бе категоричен, че се чувства като на 25, изхвърча настрани в четвърти завой. Върна болида на трасето и се прибра в бокса. Верстапен свали най-доброто постижение до 1:19.025 мин.

Юки Цунода също се изпързаля по почти идентичен начин като Алонсо. Пистата за малко утихна и работата продължиха само пилотите на Астън Мартин и Окон.

Ботас пръв сложи софт и се върна на пистата. Бе по-бърз с 1,409 сек от най-силното време на Верстапен с хард – 1:17.616. Хамилтън също сложи най-меките гуми, остана на 0,380 сек от съотборника си. Постепенно позициите до седма бяха заети от пилоти със софт – трети се нареди Сайнц, следван от Гасли, Алонсо, Льоклер, Норис.

20 минути преди края на сесията Юки Цунода изхвърча на четвърти завой и разби своя Алфа Таури в предпазните бариери

Той излезе почти веднага от колата. Тренировката пък веднага бе спряна, за да бъде прибран автомобилът на японския пилот. Рейс контролът поднови сесията с оставащи 14 минути до края на първия час за подготовка.

Пилотите на Ред Бул сложиха софт в този момент. Верстапен тръгна да излиза от бокса, точно в този момент същото правеше и Хамилтън. Двамата спряха за момент, след което излязоха на пистата.

Верстапен се върна начело с 1:17.555 мин. Пилотите на Мерцедес останаха зад него. Четвъртото място бе за Сайнц, следван от Гасли, Алонсо, Льоклер. Топ 10 допълниха Перес, Норис и Ланс Строл.