Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул и Хонда ще проверят агрегата на Верстапен в първата тренировка...

Ред Бул и Хонда ще проверят агрегата на Верстапен в първата тренировка в Унгария

1277
0
Макс Верстапен, Ред Бул, бокс
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул и Хонда ще проверят задвижващата система на Макс Верстапен от колата, с която той катастрофира на пистата Силвърстоун, по време на първата петъчна тренировка в Унгария. Агрегатът бе транспортиран до изследователския център на японския производител в Сакура. Според съветника на отбора Хелмут Марко от Хонда са дали зелена светлина за използване на мотора. Той обаче трябва да бъде проверен и в реални пистови условия. Ударът бе с 51G.

Задвижващата система в колата на Верстапен, която се блъсна в предпазните ограждения на завоя Копс след сблъсък с Люис Хамилтън (Мерцедес) бе втората за нидерландския пилот

За сезон 2021 е разрешено използването на три агрегата. Всеки допълнителен елемент носи наказание. В състезателната година има включени 23 старта, 11-ият от които ще се проведе този уикенд в Унгария. Щетите по автомобила бяха оценени от шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер на $1,8 млн. Ако обаче се наложи използване на допълнителни компоненти за задвижващата система, това ще означава преместване назад на грида за Верстапен, който се бори за титлата тази година.

Агрегатът е бил проверен в Сакура в съответствие с условията на ФИА, тоест без да бъдат пипани поставените от федерацията печати. Огледът и анализите не са показали проблеми. Това обаче не е гаранция, че всичко е наред. В Монако тази година например Шарл Льоклер спечели полпозишъна, след което катастрофира. Първоначалният преглед от страна на тима му Ферари не показа да има повреди. Проверката бе повторена в неделя сутринта преди състезанието. Накрая се оказа, че проблем все пак има и той се прояви още при излизането на Льоклер от бокса на път за стартовата решетка.