Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 2024 Гран при на Канада – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

2024 Гран при на Канада – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

923
0
Гран при на Канада, писта Жил Вилньов, писта „Жил Вилньов“, Монреал
снимка: Пирели

Гран при на Канада е девети кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2024. Надпреварата се провежда на пистата „Жил Вилньов“ в Монреал.

Джордж Ръсел е на полпозишън за Гран при на Канада

До пилота на Мерцедес на първа редица на грида ще се нареди Макс Верстапен с Ред Бул. Двамата дадоха идентични до хилядните времена, което се случва едва за втори път в историята на Формула 1. Единственият път, когато е ставало същото нещо – при това с трима пилоти – е Гран при на Европа на пистата Херес през 1997 г. Тогава Жак Вилньов, Михаел Шумахер и Хайнц-Харалд Френцен записват напълно равно време от 1:21.072 мин. Редът на подреждането им на стартовата решетка е решен от правилото, че първа позиция взима пилотът, който най-рано е дал съответното постижение. По същата логика Ръсел е пръв в Канада, а Верстапен – втори.

На втора редица на пистата „Жил Вилньов“ са състезателите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри. Зад тях са Даниел Рикиардо (който имаше задочен сблъсък с Вилньов в Канада) и Фернандо Алонсо. Люис Хамилтън е на седмото място, а до него е Юки Цунода.

Според доставчика на гуми за отборите от Формула 1 Пирели оптималната стратегия за Гран при на Канада е с две спирания в бокса

Вариантите за тази стратегия са два:

  • старт с медиум (15-21 об.), смяна с хард (41-50 об.) и отново хард до финала;
  • старт с медиум (17-23 об.), хард (43-52 об.) и отново медиум до карирания флаг.

Според Пирели има и възможност за стратегия с един бокс. Той е със старт с медиум (26-35 об.) и хард до финала.

И днес на пистата „Жил Вилньов“ валя няколко пъти. Очакванията за Гран при на Канада са за променливо време, което може да превърне състезанието в непредвидимо. Трасето изсъхва бързо, но всяко преваляване води до смени на гуми и размествания в колоната.