Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел най-бърз във втората сесия в Нидерландия

Ръсел най-бърз във втората сесия в Нидерландия

2287
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел; снимка: Мерцедес

Джордж Ръсел бе най-бърз във втората сесия през уикенда за Гран при на Нидерландия. Пилотът на Мерцедес изпревари в класирането Оскар Пиастри с Макларън и съотборника си Люис Хамилтън.

Времето повлия на първата тренировка – заради силен дъжд и вятър през първия половин от сесията имаше само опознавателни обиколки. Условията във втория час за подготовка бяха значително по-различни. Времето бе слънчево. Температурата на въздуха се бе качила само с два градуса до 21, но тази на пистата бе 32 градуса. Вятърът оставаше сериозен. Според последната прогноза уикендът по-нататък може да бъде повлиян от бурята Лилиан, която вилнее в Северна Европа и част от Великобритания. За утре има предвиждания за ветрове със скорост, достигаща 80-90 км/ч.

При толкова слънце и суха писта работата на пистата не закъсня и всички излязоха на трасето в момента, в който тренировката започна

Основният избор на гуми бе медиум, но неколцина пилоти – Пиер Гасли, Алекс Албон, Юки Цунода и Кевин Магнусен – сложиха хард.

„Трябва да се върна в бокса за нова каска. Нещо не е наред с този визьор. Просто нищо не виждам“, обади се по радиото Оскар Пиастри.

Джордж Ръсел направи най-добър първи сектор, но изхвърча от пистата. Той определи излитането си като „малко странно“. След първите 10 минути от сесията начело бе Макс Верстапен с 1:12.131 мин. Ландо Норис бе на 0,7 сек зад него. Трети излезе Ланс Строл (+0,892). По-нататък в подреждането бяха Люис Хамилтън, Серхио Перес (също с излитане и преминаване през осигурителния страничен път), Карлос Сайнц. Хамилтън даде второ време, на 0,221 сек от това на Верстапен.

С продължаване на работата позициите се променяха. Албон излезе четвърти, следван от Цунода и Ръсел. Пилотите на Уилямс и Виза РБ бяха с най-твърдите гуми, предоставени от Пирели на отборите от Формула 1 за този уикенд. След това Фернандо Алонсо записа трето време – на 0,253 сек от това на Верстапен.

Четвърт час след старта на сесията Хамилтън оглави класирането с 1:11.833 мин. Това време бе с 0,298 сек по-добър от този на Верстапен. Почти веднага след това Нико Хюлкенберг катастрофира лошо и тренировката бе спряна.

„Не знам какво стана. Задната част напълно блокира при спирането“, обади се Хюлкенберг по радиото.

Прибирането на Хаас-а на Хюлкенберг отне точно пет минути, след което тренировката бе подновена.

След рестартирането на тренировката Верстапен излезе на пистата с меки гуми. Същото стори и Норис

Пилотът на Ред Бул записа първо време – 1:10.986 мин. Състезателят на Макларън свали 0,025 сек от това постижение. Трети излезе Перес, който, както и повечето останали пилоти, също вече бе със софт. Пиастри оглави подреждането с 1:10.763 (-0,198 сек спрямо времето на съотборника си).

След това пилотите на Мерцедес излязоха в челото на класирането. Ръсел даде първо време – 1:10.702. Хамилтън се нареди трети, на 0,111 сек от съекипника си. През това време Карлос Сайнц си стоеше в бокса заради проблеми с трансмисията. От Ферари съобщиха, че испанският пилот няма да кара до края на сесията.

Ръсел помоли тима си да провери пода му – дали няма някакви повреди, след като мина върху бордюр по време на обиколка. Норис и Верстапен работеха с гуми медиум, докато всички останали бяха със софт. Хамилтън също взе средната по твърдост смес. Албон и Гасли пък сложиха хард.

През последните десетина минути работата продължи и с трите типа гуми, които са на разположение на отборите този уикенд. Нямаше сериозни размествания, тъй като повечето програми бяха за дълги серии на този етап от подготовката. Към края Льоклер изпревари Перес на трасето и едва не блокира колелата на Ферари-то си.

В крайна сметка Ръсел остана начело пред Пиастри и Хамилтън. Норис зае четвъртото място, следван от Верстапен, Алонсо, Цунода. Топ 10 допълниха Магнусен, Льоклер и Албон.