Начало Други 24 часа на Льо Ман: Ауди уверено държи аванс; и двете Тойоти...

24 часа на Льо Ман: Ауди уверено държи аванс; и двете Тойоти отпаднаха, Дейвидсън контузен

39
0
24 часа на Льо Ман,Ауди

Три автомобила на Ауди са начело в 80-ото издание на 24 часа на Льо Ман в средата на състезанието. И двете коли на съперниците от Тойота отпаднаха.

Истинска драма се разигра в петия час на надпреварата. Тойота-та на Антъни Дейвидсън се докосна с Ферари-то на Джузепе Перацини и излетя във въздуха на влизането в правата Мулсан. И двамата автомобила се разбиха в бариерите, като този на италианеца падна на покрив.

Дейвидсън излезе от автомобила си преди да легне отстрани и медиците да се погрижат за него. Първоначално се смяташе, че ударът е бе сериозни последици, но по-задълбоченият преглед показа контузии на Т11 и Т12 на гръбнака. Англичанинът ще остане в болница поне до понеделник.

Малко по-рано другата Тойота бе излязла начело, след като Никола Лапиер и Беноа Трелюе (Ауди №1) водиха сериозна битка, в която надделя първият. Междувременно Ромен Дюма (Ауди №3) бе излетял от трасето зад катастрофирало Порше, колите се и удариха, след което победителят от 2010 г. едва се добра до питовете, губейки пет обиколки, докато стигне до гаража.

Шестият част премина изцяло със сейфти кар на пистата, докато маршалите поправяха мантинелите от ударите на Дейвидсън и Перацини, като хибридът e-tron с №1 се върна начело на колоната.

През седмия и втората Тойота се сблъска със сериозни проблеми. Казуки Накаджима се озова на пътя на сънародника си Сатоши Мотояма в експерименталния Нисан ДелтаУинг, който катастрофира и го блъсна. Първоначално TS030 Hybrid влезе за нова задна част, а тур по-късно механиците се заеха с по-обстоен преглед на колата, за да установят точните поражения от удара. Така първите три позиции вече бяха заети от Ауди – двата e-tron-а пред автомобила с №4 (Оливър Джарвис/Марко Бонамони/Майк Рокенфелер).

Всичко се поуспокои в осмия час, докато Тойота продължаваха да губят време с единствения си останал автомобил, а слънцето залезе. Темпото малко падна заради множество останки по различни места от трасето, но Ауди-тата нямаха особени проблеми начело.

Така в средата на дистанцията – в 12-ия час – начело бе №1 (Андре Лотерер/Марсел Фаслер/Беноа Трелюе), следвано от №2 (Алан Макниш/Диндо Капело/Том Кристенсен) на 38,505 сек, № 4 (Оливър Джарвис/Марко Бонамони/Майк Рокенфелер) – на 2 обиколки. Четвърти и пети са двата автомобила на Рибелиън Рейсинг Лола, като №12 (Никола Прост/Ник Хайдфелд/Нийл Джани) е на 6 тура зад лидерите, а №13 (Андреа Беличи/Йероен Блеекемолен/Харолд Прима) е на 8 обиколки.

В LMP2 начело е HPD ARX-03b на Енцо Потоличио/Райън Далзиел/Том Кимбър-Смит на екипа на Старуъркс Моторспорт.

При GTE Pro първи са Джанкарло Фисикела/Джанмария Бруни/Тони Виландер с Ферари 458 GTC.

Антъни Понс/Никола Арминдо/Раймон Нарак с Порше 997 GT3 са лидери в GTE Am.