Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 25 000 евро глоба за Фетел заради това, че си тръгнал от...

25 000 евро глоба за Фетел заради това, че си тръгнал от пилотския брифинг без разрешение

3126
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Майкъл Потс

Себастиан Фетел бе глобен от стюардите на Гран при на Австрия с 25 000 евро за това, че си е тръгнал от петъчния пилотски брифинг без разрешение. Допълнително утежнение бил фактът, че по време на срещата четирикратният световен шампион „изразил разочарование“. Наказанието е условно.

„Пилотите не могат да си тръгват когато пожелаят. Това нарушава условията на срещата. Пилотите на това ниво са ролеви модели по цял свят и стюардите са на мнение, че Фетел в конкретния случай не е изпълнил този стандарт“, се казва в решението на стюардите

„Впоследствие Фетел се е срещнал с рейс директор Нилс Витик. Двамата са провели конструктивен диалог, след като пилотът искрено се е извинил. Тези фактори са облекчаващи вината му в случая.“

Фетел завърши последен в спринта в Австрия. Той се завъртя и изхвърча от пистата, водейки битка с Алекс Албон

„Мисля, че Албон подходи прекалено оптимистично, докато се борехме в шести завой и се изпързаля в мен. Това ни коства шанса да заемем прилична позиция на грида утре. Успях да изляза от чакъла, но по колата имаше някои повреди. Това също така означава, че в надпреварата ще стартираме почти от същото място, откъдето потеглих и в спринта. Наистина жалко, защото направихме чудесен прогрес в първите обиколки. Според мен решението да потеглим със софт бе правилно. Предстои ни дълго състезание и ще сторим всичко възможно, за да напреднем утре“, каза Фетел.

Заедно със съотборника му Ланс Строл те бяха двама от едва четиримата пилоти, решили да потеглят в спринта със софт. Всички останали на стартовата решетка бяха с медиум. Строл завърши 13-ти.

„Озовах се в DRS влакче“, коментира канадецът. „Напредъкът е труден като се има предвид колко близко е представянето в средата на колоната. Утре ще съм едно място по-напред на грида заради наказанието на [Валтери] Ботас (за смяна на компоненти в задвижващата система – б.р.), а това означава, че ще сме още малко по-близо до точките“, допълни Строл.