Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разследват Фетел за поведението му на брифинг и 7 пилоти за инструкции...

Разследват Фетел за поведението му на брифинг и 7 пилоти за инструкции в загряващ тур

1794
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

Себастиан Фетел бе извикан при стюардите на Гран при на Австрия. Официалното съобщение е, че е разследван „за поведение по време на брифинг“. Ще се разглежда предполагаемо нарушение на точката от Международния спортен код, която забранява уронване престижа на ФИА и служителите ѝ. По същия параграф Кристиан Хорнер получи официално предупреждения миналия сезон, когато нападна маршал, показал жълти знамена в края на квалификацията в Катар.

Засега не е ясно какво точно е провинението на Фетел, което се разследва

От началото на сезона недоволството от начина, по който рейс дирекцията на ФИА управлява надпреварите не е стихвало. В навечерието на уикенда в Австрия Фернандо Алонсо отправи поредните си остри забележки. Той се срещна с президента на федерацията Мохамед бин Сулайем в Маями, но това не уталожи напрежението. Твърди се, че Алонсо и Фетел са били особено активни по време на вчерашния пилотски брифинг.

Междувременно почти половината пилоти бяха извикани при стюардите. Причината са съобщения, които са разменяни с екипите им по време на загряваща обиколка

Джордж Ръсел (Мерцедес), Естебан Окон (Алпин), Даниел Рикиардо (Макларън), Мик Шумахер (Хаас), Серхио Перес (Ред Бул), Ланс Строл (Астън Мартин) и Фетел.

Предполага се, че поне на неколцина от тези пилоти им е било казано да активират ограничението на скоростта, използвано по принцип за пита, при втората загряваща обиколка. Първата стартова процедура за спринта се провали, след като Гуаню Жу спря на излизане от последния завой в края на първия загряващ тур.

В Унгария през сезон 2020 и двамата пилоти на Хаас (тогава Кевин Магнусен и Ромен Грожан) получиха по 10 секунди наказание за това, че в загряваща обиколка им бе казано да влязат в пита.