Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели спринта в Австрия пред Льоклер и Сайнц

Верстапен спечели спринта в Австрия пред Льоклер и Сайнц

4246
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Спас Генев

Макс Верстапен (Ред Бул) спечели спринта и първата позиция за Гран при на Австрия. Втори и трети завършиха пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц.

В Мерцедес ситуацията се усложни заради катастрофите и на двамата пилоти Люис Хамилтън и Джордж Ръсел в квалификацията. Резервните части рязко намаляха. Наложи се на колата на Ръсел да бъде сложено задно крило от по-стара спецификация. Крилото е било използвано преди. Според правилата за уикендите със спринт подобна смяна е разрешена без загуба на места на стартовата решетка.

Температурата на въздуха малко се качи до началото на спринта до 21 градуса. Тази на пистата бе 37 градуса

Само четирима пилоти бяха избрали гуми софт за старта – Алекс Албон, Ланс Строл, Николас Латифи и Себастиан Фетел. Всички останали бяха с медиум.

Фернандо Алонсо не бе свален от механиците си на пистата и остана на място, докато останалите състезатели се изтеглиха и започнаха загряващата обиколка. Той бе прибран в пита. Гуаню Жу спря на излизане от последния завой и се обади по радиото, че задвижващата му система е изключила. Стартовата процедура бе прекратена и състезателите трябваше да направят още един загряващ тур.

Втората процедура бе изпълнена успешно. При потеглянето Макс Верстапен поведе

Карлос Сайнц успя да изпревари съотборника си Шарл Льоклер. Опита да задмине и пилота на Ред Бул, но едва не изтърва завой. Льоклер си върна второто място, докато Макс избяга на секунда напред. Ръсел излезе четвърти пред Естебан Окон. Следваха Кевин Магнусен и Мик Шумахер. Серхио Перес се бе изстрелял до осмо място, следван от Валтери Ботас, Албон, Хамилтън, Норис.

Албон се бе измъкнал на старта невредим, след като от дясната му страна Пиер Гасли връхлетя Хамилтън, удари Мерцедес-а и излетя настрани в зоната за сигурност.

За 4 обиколки Верстапен избяга на повече от 2 секунди напред. Сайнц вървеше на около половин секунда от Льоклер и скоро започна да го атакува. Ръсел бе на почти 3 секунди зад тях. Хамилтън взе десетото място от Албон.

Хамилтън взе още една позиция, изпреварвайки Ботас в осмата обиколка. Албон получи наказание от 5 секунди за избутване на Ландо Норис в началото на спринта. Междувременно Перес се възползва от борбата между двамата пилоти на Хаас и се вклини помежду им. Скоро задмина и Магнусен, излизайки шести. Хамилтън на свой ред настигаше Хаас-ите. Себастиан Фетел пък излезе от пистата в зона за сигурност в борба с Албон след сбутване помежду им.

В 11-ия тур Перес вече бе пети, след като изпревари и Окон

В челото авансът на Верстапен продължаваше да е малко под 3 секунди. На толкова вървеше и Сайнц зад Льоклер. Хамилтън се залепи за Мик Шумахер и започна да атакува.

След няколко обиколка борба Магнусен дръпна малко напред, авансът му пред Мик Шумахер се увеличи на повече от секунда и това не позволяваше на младежа да отваря DRS пред Хамилтън. Мик помоли екипа да се обади на съотборника му да намали малко, за да свали пак разликата на до секунда, но Люис го изпревари.

Битките по-назад в колоната отклониха вниманието от челото, където Верстапен необезпокояван пресече финала, следван от Льоклер и Сайнц. Ръсел завърши четвърти, следван от Перес, Окон, Магнусен, Хамилтън, Шумахер. Валтери Ботас допълни топ 10.