Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 30 години от смъртта на Аертон Сена

30 години от смъртта на Аертон Сена

882
0
Аертон Сена
Аертон Сена; снимка: ATP

Аертон Сена загина преди 30 години на пистата Имола по време на Гран при на Сан Марино. Той бе на 34 години с три титли във Формула 1 – от 1988, 1990 и 1991 г., 161 старта, 41 победи, 80 подиума, 65 полпозишъна, 19 най-бързи обиколки. Легендата за Сена в Гран при се състои от много части – за таланта му зад волана, за съперничествата му по световните трасета, за моменти на брилянтност, които се разказват почти като приказки десетилетия наред. Извън пистите благотворителната фондация в родината му Бразилия, която носи неговото име, продължава да работи с и за младежи с ограничени възможности.

„Всяка ера има някого, който променя спорта и според мен той бе един от тези хора“, сподели Деймън Хил, който бе съотборник на Сена в Уилямс преди 30 години

„Сена промени спорта. Промени подхода съм спорта. Беше далеч по-агресивен и отдаден – почти до лудост. Но имаше невероятна вяра в себе си и според мен това вдъхновяваше хората. Мисля, че те бяха запленени от него“, продължи световният шампион за 1996 г. пред Скай Спортс F1.

„Идването му във Формула 1 предизвика шок, защото бе дързък почти до безочливост. Според мен затова всички го искаха в отбора си: знаеха, че той ще даде абсолютно всичко от себе си, за да извлече абсолютния максимум и последните възможности на колата. Понякога нещата се объркваха, понякога той отиваше твърде далеч, но феновете го обожаваха. Сена бе невероятен символ на надежда и успех за бразилците и за страшно много хора по света“, каза още Хил.

„Сена носеше аура на уникалност. Не се шегуваше, беше крайно сериозен. Не беше дошъл да се забавлява, а да върши работа. Беше доста заплашителен от тази гледна точка. Но каквото и да бе поведението извън пистата, то бе подкрепено от резултатите на нея. Не беше тук просто да си говори някакви неща, беше истински шампион“, добави англичанинът.