Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 40 години от катастрофата на Ники Лауда (ВИДЕО)

40 години от катастрофата на Ники Лауда (ВИДЕО)

174
0

На днешния ден се навършват точно 40 години от жестоката катастрофа на Ники Лауда на пистата Нюрбургринг. Австриецът едва не загива в огъня, обгърнал Ферари-то му, след като излетя на завоя Бергверг във втората обиколка от надпреварата. Болидът на Лауда избухва в пламъци, а самият той е заклещен в него.

Секунди след това на помощ му се притичат пилотите Артуро Мерцарио, Брет Лънгър, Гай Едуардс и Харалд Ертъл, които го вадят от колата, в която австриецът престоява 45 секунди пред температура, достигаща 800 градуса по Целзий. Той е обгорен и обгазен, като впоследствие изпада и в кома. Лауда губи по-голямата част от дясното си ухо и получава белези от изгаряния за цял живот по лицето си и главата си, като след това носи шапка, за да скрие пораженията от инцидента.

„Нямам представа какво стана. Гледал съм по-късно инцидента по телевизията и едва тогава някакви откъслечни моменти се върнаха в съзнанието ми. Но като цяло така и не вързах случката. Спомням си единствено, че се събудих в болницата – разказа той в ексклузивно интервю за ClubS1 (публикувано в брой 84 през 2006 г.).

Едва не загинах, на практика живея втори живот. Най-ужасните последствия бяха за дробовете ми. Заради пушека те бяха почти напълно обгорени и бензиновите изпарения ме бяха отровили, всички контузии бяха ужасно тежки. Почти бях умрял. Но възстановявайки се, трябваше да реша дали искам да се върна към спорта или не.

За мен не беше никаква изненада, че се ударих. Бях напълно наясно всеки път преди да се кача в колата, че поемам огромен риск и затова не изпитах и грам учудване, че в крайна сметка се озовах в болницата. Това си беше част от играта тогава. Бях поел риска доброволно и съзнателно.“

Видео от катастрофата на Лауда вижте долу: