Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 83 обиколки изтрити, наложени 12 наказания – 4 за Окон, 2 за...

83 обиколки изтрити, наложени 12 наказания – 4 за Окон, 2 за Де Врис, по 1 за Сайнц, Хамилтън, Гасли, Албон, Сарджънт и Цунода

4820
0
ФИА F1
снимка: Спас Генев

ФИА обяви, че от Гран при на Австрия са анулирани 83 обиколки за нарушаване ограниченията на пистата. Решението е предадено на стюардите, които след това наложиха общо 12 наказания както следва:

  • 5 секунди наказание за 4 нарушения,
  • 10 секунди наказание за 5 нарушения.

След това започва ново броене. Така се е стигнало до решението на стюардите на ФИА Естебан Окон (Алпин) да получи общо 4 санкции – две по 5 и две по 10 секунди (общо 30 секунди)

Ник де Врис от Алфа Таури е с две – едно за 5 и едно за 10 секунди (общо 15). Съотборникът му Юки Цунода, Карлос Сайнц (Ферари), Люис Хамилтън (Мерцедес), Пиер Гасли (Алпин) и пилотите на Уилямс Алекс Албон и Логан Сарджънт са с по 1. Японският състезател е със санкция от 5 секунди, останалите – с по 10 сек.

Първите трима в класирането на Гран при на Австрия – Макс Верстапен, Шарл Льоклер и Серхио Перес – не са засегнати. Разместванията започват след това.

Сайнц от четвърти отива шести, Норис и Алонсо заемат четвърто и пето място. Хамилтън си сменя позицията със съотборника си Джордж Ръсел – отива осми. Ланс Строл става девети, а Пиер Гасли – десети.

След финала на Гран при на Австрия ФИА започна проверка на ситуацията с анулираните за нарушение лимитите на трасето обиколки

Това се наложи, тъй като по време на състезанието рейс контролът не е бил в състояние да се справи с над 1200 потенциални случая. Същевременно Астън Мартин подаде протест срещу резултатите от състезанието с искане точно за преразглеждане на ситуацията с ограниченията. От федерацията уточниха, че провеждат проверката си отпреди да получат възражението на тима от Силвърстоун. И двамата пилоти на Астън Мартин Фернандо Алонсо и Ланс Строл спечелиха позиции при новата ситуация.

Лимитите на трасето бяха тема през целия уикенд в Австрия за поредна година. Затова от ФИА издадоха настойчива препоръка към организаторите на надпреварата да разположат чакълени зони в най-невралгичните места – на излизанията от девети и десети завои. Там бяха допуснати най-много нарушения.