Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пръв и във втората мокра сесия в Австралия

Хамилтън пръв и във втората мокра сесия в Австралия

92
0

Люис Хамилтън (Мерцедес) бе най-бърз и във втората свободна тренировка за Гран при на Австралия, в която също валя много – както и през първата. Втори и трети се наредиха Нико Хюлкенберг (Форс Индия) и Кими Райконен (Ферари).

Първата тренировка бе сериозно разочарование за отборите заради дъжда и втората не стартира обещаващо в това отношение. Валежът бе силен 10 минути преди светването на зеления семафор и екипите и пилотите си останаха по гаражите след началото на сесията, докато в падока се коментираше как това ще повлияе на подготовката за уикенда като цяло. Времето бе дори по-лошо от това в първите 90 тестови минути на Албърт парк.

Двайсетина минути след началото слънцето се опита да пробие облаците над трасето, но вятърът продължаваше да е доста силен. Даниел Рикиардо (Ред Бул) пръв излезе на трасето под одобрителните аплодисменти на публиката. Австралиецът бе с интермедии, скоро го последва Нико Розберг (Мерцедес). Рикиардо записа 1:49.017 мин, което бе с около 9 секунди по-слабо време от най-доброто на мокра писта от първата тренировка.

Нико и Данил Квят подобриха това постижение, но минута след това Розберг удари колата си в стената на осми завой. Той опита да се върне в бокса, но от питуола му се обадиха да се изтегли встрани от трасето. Точно преди удара Нико бе дал най-добро време в първия сектор.

Спортният директор на Мерцедес Тото Волф призна, че всъщност Нико строши един от новите носове за F1 W07. Отборът не ги изпробва в първата сесия заради опасения от инцидент, какъвто се случи с Розберг във втората. Според Волф тимът разполага с достатъчно резервни компоненти, за да поправи щетите.

След инцидента рейс контролът включи виртуалния сейфти кар. Системата бе използвана за първи път в тренировка, след като в правилата бе допълнено, че може да се включва както в свободните сесии, така и в квалификацията (освен в състезанието).

Междувременно дъждът спря и пистата започна да изсъхва. Кими Райконен (Ферари) и Серхио Перес (Форс Индия) изтърваха колите си, но се отърваха без сериозни последици. В следващ тур финландецът излезе начело в класирането с 1:39.486 мин, следван от Рикиардо, Карлос Сайнц (Торо Росо), Фернандо Алонсо (Макларън) и т.н.

Работата на Албърт парк продължи с гуми интермедия, докато отборите на Уилямс, Заубер и Хаас предпочетоха да изчакат по-дълго условията да се подобрят. Люис Хамилтън и Макс Верстапен също не се бяха появявали на трасето близо час след началото на тренировката, когато отново се появиха капки дъжд!

Хамилтън най-накрая излезе на трасето, с интермедии като останалите си колеги и веднага излезе пръв в подреждането (1:38.841).

Четвърт час преди края на тренировката дъждът за пореден път се върна над Албърт парк. Хамилтън съобщи на екипа си, че асфалтът е хлъзгав, но може да се кара, а на пети завой се е събрала вода.

Валтери Ботас и Фелипе Маса се появиха на трасето за последните пет минути от тренировката, докато пилотите на Заубер и Верстапен изобщо не излязоха. Хамилтън остана начело, следван от Хюлкенберг, Райконен, Рикиардо, Сайнц, Алонсо и т.н.