Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Абитебул от Рено обвини Нюи, че лъже

Абитебул от Рено обвини Нюи, че лъже

43
0
Ейдриан Нюи

Управляващият директор на Рено Спорт F1 Сирил Абитебул заяви, че проблемите на Ред Бул и Торо Росо в началото на световния шампионат на Формула 1 за 2015 г. не са породени единствено от задвижващата система. Той дори обвини техническия консултант на тима от Милтън Кийнс Ейдриан Нюи, че лъже, твърдейки, че грижите на четирикратните световни шампиони идват само от двигателя.

„Започнахме сезона с множество нови технически решения, някои от които дойдоха твърде късно. Така че трудностите не са изненада. Не си търся извинение. За нас е разочароващо и тъжно да сме в тази ситуация”, заяви Абитебул пред френското списание Ото Ебдо. „Някои проблеми с шасито на Ред Бул не помагат при това положение. В частност липсата на стабилност в задната част. Комбинацията от двете означава, че автомобилът се управлява трудно.”

На въпрос дали му е трудно да чува коментарите на Нюи, че единственият проблем с RB11 е двигателят, Абитебул каза: „Да, трудно е да имаш партньор, който лъже. Ейдриан е очарователен джентълмен и изключителен инженер. Но той е прекарал живота си, критикувайки производителите на двигатели. Твърде възрастен е, за да се промени.”

Пред Аутоспорт той допълни, че тази година Рено едва ли ще направи задвижваща система, с която да се печелят състезания, но „победите не зависят само от мотора, а и от колата и пилотите”.

Твърди се, че в Австралия в агрегата на Рено е имало напълно нови компоненти, които не са преминали обичайните тестови процеси в централата във Вири Шатийон. Те били използвани по настояване на Ред Бул въпреки съветите на Рено да бъдат следвани нормалните процедури и да се преминат изпитанията на стенд.

„През зимата имахме агресивна развойна програма, но прескочихме някои важни стъпки. Това означава, че работата, която обикновено се върши на стендовете, остава за пистата. Така не се върви напред, но е добър урок за всеки, който иска да следва подобна стратегия. Мисля, че не е тайна колко агресивен е екипът на Ред Бул по отношение на развитието. Те се опитват да ни накарат да прилагаме в света на двигателите това, което правят при шаситата. Ние сме в състояние да се справим по-добре с мотора, но това не може да се случи за една зима”, допълни Абитебул.