Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 А1 GP: Французите на върха, Швейцария с първа победа

А1 GP: Французите на върха, Швейцария с първа победа

47
0

От Светлана Симеонова,

Снимки: Arttur Thill – ATP Sportnews Luxembourg, Sutton Images – A1GP

Декември е най-спокойният месец в света на автомобилните спортове, но тази зима дори през него имаше емоции по пистите. Поредните два кръга на сериите А1 GP зарадваха зрителите в Малайзия и Дубай, предлагайки истинско зрелище.

Сериозен дъжд пообърка съботната квалификация на Сепанг. Валежът започна през втората част. Условията постепенно се влошаваха и в третата се изсипа истински порой, като само Чехия, Мексико и Ливан посмяха да излязат на наводненото трасе за бързи обиколки.

Отборът на Швейцария спечели в трудните условия първия си полпозишън в шампионата.

След него се нареди тимът на Франция като този път колата кара Александър Према дошъл от GP2. Ирландия записа най-добрия си резултат в квалификация до този етап на сезона с трето място. Бившият пилот на Джордан Ралф Фърман, както и мнозина от колегите му, не бе сигурен дали ще успее да се възползва от добрата позиция на стартовата решетка, тъй като не бе ясно какво ще е времето в надпреварите. Домакините от Малайзия пък решиха да се възползват от правилото, разрешаващо различни пилоти да карат в квалификацията и състезанията. Класиралият на седма позиция екипа Алекс Йонг остана титуляр за дългата дистанция, а в спринта стартира Файруз Фози.

Първата надпревара на Сепанг бе наистина оспорвано състезание, въпреки че Франция записа седмия си успех в А1. Према трябваше да кара на максимум от старта до финала, за да спечели спринта – той пое лидерството чак в последния тур.

В началото Роби Кър (Великобритания) тръгна по-добре от французина и зае втората позиция зад швейцареца Яни. Грешка на англичанина при спиране позволи на Према да го задмине. В края на петата обиколка авансът на швейцареца пред Александър бе 1,7 сек, като едва в последния тур французинът успя да изпревари колегата си.

Према бе недостижим и в дългата дистанция, Яни пак бе втори. Новото попълнение на почетната стълбичка бе познатият чех Томаш Енге.

Във втората надпревара французинът не допусна грешка и от самия старт поведе, изпреварвайки Яни. Втори вървеше Кър, този път притискан от швейцареца. Нийл го задмина след невероятно съревнование гума до гума в 12-ия тур.

Най-тежката катастрофа претърпя Тенги Джианг. Болидът на китаеца се преобърна няколко пъти след удар с португалската кола във втората обиколка. Малко по-късно най-младият състезател на грида, 16-годишният Армаан Ебрахим се вряза в задната част на автомобила на пакистанския си колега Адам Хан, който остана в чакъла. Индиецът успя да тръгне пак, но бе дисквалифицира заради получаване на помощ от маршалите.

След Малайзия А1 замина за родината на основателя си – Дубай. Представянето на надпреварата там съвпадна с официалното откриване на пистата Дубай Отододром. Освен това А1 за първи път представиха иновационния си вариант за изтегляне на катастрофирали болиди посредством хеликоптер. Машината, с която бе направена демонстрацията, бе от планинските спасителни служби в Швейцария. При доказване сигурността на метода, хеликоптерът може да стане постоянна част от надпреварите в А1.

Швейцарците бяха на ниво не само във въздуха през уикенда, но и на трасето. Отборът спечели втора поред първа позиция след успеха на Сепанг. Яни даде най-доброто време в четвъртата, последна част на квалификацията.

Мексиканецът Салвадор Дюран претърпя катастрофа в самото начало на сесията и предизвика спиране на официалната тренировка. Във втория сегмент Никола Лапиер не успя да направи бърз тур заради повреда на спирачките, но механиците оправиха болида му и в крайна сметка Франция се нареди на втора позиция на грида. Ралф Фърман спечели третото място за Ирландия.

Франция най-после бе детронирана ден по-късно, след като Швейцария спечели спринтовата надпревара. Заедно с Яни на подиума се качиха още Токачело за Италия и Енге.

Нийл поведе още на старта, зад него се подредиха Ирландия, Бразилия и Великобритания. Лапиер сбърка необичайно, отваряйки …