Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Абитебул: Предпочетохме Окон от гледна точка на бъдещето

Абитебул: Предпочетохме Окон от гледна точка на бъдещето

917
0
Сирил Абитебул
Сирил Абитебул; снимка: Рено

От Иван Тенчев, наш специален пратеник на Спа-Франкоршамп

Шефът на Рено Сирил Абитебул заяви днес на пистата Спа, че решението да се разделят с Нико Хюлкенберг и да ангажират по-младия Естебан Окон като съотборник на Даниел Рикиардо от следващия сезон, не е било никак леко. В най-голяма степен изборът е бил свързан с развитието на тима в по-далечно бъдеще след 2020 г. Друг фактор е желанието да се потърси нова динамика в работата, която френският пилот със сигурност ще даде. Абитебул отрече националността на Окон да е изиграла важна роля при избора, за което намекна снощи Хюлкенберг.

„Националността е плюс, но в никакъв случай не е решаваща”, заяви шефът на Рено. Той добави, че се надява Нико да остане във Формула 1.

Абитебул обясни, че за разлика от работата с Карлос Сайнц през миналия сезон, сега е постигнато съгласие Окон да бъде титулярен пилот на Рено

Естебан няма да се състезава под наем, какъвто бе случаят с испанеца през 2018 година.

„Да, ние преговаряхме и миналата година за ангажирането на Естебан, но не стигнахме до подписването на никакво споразумение. Тогава получихме шанс да ангажираме Даниел. Но сега сме много доволни – както ние, така и Мерцедес, Тото Волф, че Естебан ще дойде при нас”, каза още Абитебул.

Той заяви също така, че тимът на Рено наистина не се представя според очакванията. Абитебул обаче смята, че не бива да се търсят решения само с увеличаване на инвестициите, а да се намерят правилните формули на работа при въвеждането на ограничения в бюджетите.