Начало Избрани Абитебул: Планът на Алпин за постигане на успех след 100 състезания е...

Абитебул: Планът на Алпин за постигане на успех след 100 състезания е опорочен

1216
0
Алпин А523
Алпин А523; снимка Спас Генев

Сирил Абитебул изказа мнението си относно последните рокади в Алпин. Френският специалист заяви, че планът на френския отбор да постигне успех след 100 състезания е опорочен след напускането на Отмар Шафнауер.

Алпин изпитваше огромни затруднения в последните няколко старта. Базираният в Енстън отбор си тръгна с празни ръце от уикендите във Великобритания и Унгария. Това позволи на Макларън да натрупа сериозна преднина и да заеме петото място при конструкторите. По този начин французите загубиха цялата инерция, която бе набрана след подиума на Естебан Окон в Монако

Отборът на Алпин претърпя огромни промени през последните седмици. Първо Бруно Фамен бе назначен за вицепрезидент на Алпин Моторспорт. Малко по-късно Лоран Роси бе освободен от поста си на главен изпълнителен директор и ще се съсредоточи върху „специални проекти“.

По време на уикенда в Белгия бе обявено, че от Алпин си тръгват Отмар Шафнауер, Алан Перман и Пат Фрай. Последният става главен технически директор на Уилямс през есента. В същото време Шафнауер и Перман все още не са обявили дали ще бъдат част от F1 и в бъдеще. Предполага се, че двамата са в период на „gardening leave“.

Ефектът от тези промени доведе до това, че Алпин беше изправен пред многобройни предизвикателства и въпроси относно бъдещата си посока. За момента ролята на Шафнауер се изпълнява временно от Фамен. Той обаче потвърди, че в момента марката търси свой нов ръководител. Според слуховете, това ще бъде Матия Биното.

Междувременно Абитебул коментира последните сътресения в Алпин. Френският специалист познава много добре обстановката в Енстън, тъй като ръководеше тогавашния екип на Рено от 2014 до 2020-та, след което изненадващо бе освободен

В началото на годината Абитебул застана начело на екипа на Хюндай в WRC. Разбира се, той не сдържа критиките си към бившия си отбор на фона на последните промени и уволнения.

„Тази ситуация отразява неудовлетвореност от резултатите и най-вероятно нетърпение от страна на управителния съвет на Рено“, сподели Абитебул.

„Освен нетърпение, в началото на сезона може да е имало и известна арогантност или прекомерна увереност. Когато не се сблъскваш с реалността, в някакъв момент започваш да си разказваш някакви измислени истории“, продължи Абитебул. „Не може да се изключи, че историята, която са си разказвали вътрешно, е била твърде ласкава. Всички в отбора вероятно са смятали, че не са били толкова далеч от върха.“

„Промените в конкурентоспособността засегнаха всички през този сезон, с изключение на Ред Бул. От друга страна, в Алпин винаги са с една степен по-надолу. Понякога вината е тяхна, понякога не. Конкурентоспособността на автомобила в началото на сезона беше под очакваното ниво. Освен това не се случи такова чудо, каквото при други отбори“, каза още Абитебул. Французинът вероятно има предвид случилото се с Астън Мартин и Макларън.

Абитебул обясни защо планът за 100 състезания, начертан от Роси, е бил неразумен от самото начало

„Планът на Алпин за постигане на успех след 100 състезания е опорочен. Честно казано какво точно е значението на това число? Защо не е 120, защо не е 80? Не го разбирам“, обясни Абитебул.

„Когато започнеш да представяш подобен план, със сигурност ще сбъркаш, защото не знаеш какво правят другите отбори в F1. Нека да посочим колосалните инвестиции на Астън Мартин и невероятната инерция на Ред Бул. Нищо от това няма да спре само защото се е състояло 99-тото състезание под ръководството на Лоран Роси.“

Абитебул разкритикува и решението на Алпин да се раздели с Шафнауер и Перман. Този ход на практика остави тима с хора, които нямат почти никакъв опит в F1. Това е ситуация, която не се различава от тази, с която Абитебул се сблъска преди няколко години.

„Предишното ръководство се постара да направи пълна промяна след моето напускане, което включваше уволнението на около 15 души“, обясни французинът.

„В F1, както и в други силно конкурентни сектори, всички постоянно подценяваме някои неща. Необходимо е време, за да може екипа да стане конкурентен. Когато загубите 15 души и наемете нови, минават две-три години, преди да се прояви ефектът. Промяната, която Лоран Роси реши да направи, реално не е оказа каквото и да е влияние на Алпин“, завърши Сирил Абитебул.