Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Абитебул се връща в F1 в Ред Бул Пауъртрейнс?

Абитебул се връща в F1 в Ред Бул Пауъртрейнс?

2591
0
Кристиан Хорнер, Сирил Абитебул, Хелмут Марко
Кристиан Хорнер, Хелмут Марко и Сирил Абитебул; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Сирил Абитебул напусна Рено и Алпин в началото на миналата година, а сега се говори, че е възможно да се върне във Формула 1. При това не къде да е, а в Ред Бул Пауъртрейнс! Това би означавало да работи с Кристиан Хорнер, с когото нееднократно влизаха и в задочни, и в преки спорове, докато от Ред Бул използваха задвижващи системи на Рено. Твърди се, че французинът води преговори да оглави компанията, която трябва да се занимава с агрегатите от догодина нататък. През 2022 г. моторите за Ред Бул и Алфа Таури все още се правят от Хонда в развойния център на компанията в Сакура, Япония.

Абитебул бе забелязан в бокса на Ред Бул по време на последния състезателен уикенд за сезон 2021 в Абу Даби.

„Трябва да призная, че бях там. Всичко е наред, не съм се объркал!“, пошегува се Абитебул, чийто сблъсъци с Хорнер бяха добре известни.

„Работил съм много с Ред Бул. Хората помнят различията ни, но аз уважавам тази изцяло ориентирана към постигане на резултати организация. При това, трябва да отбележа, на всяка цена. Понякога на Рено им липсваше това желание – за победа на всяка цена. Стратегическият избор на Хелмут Марко с Макс [Верстапен] и Хонда и прилагането му в Милтън Кийнс под ръководството на Кристиан в крайна сметка се отплатиха.“

Според непотвърдена информация Абитебул е постигнал основните договорености с Ред Бул. Идеята била той да ръководи новата организация административно

Междувременно стана известно, че четирикратният световен Ален Прост напуска Алпин. Във френския тим тече реорганизация. Вече бе обявено напускането на Марчин Будковски. Предполага се, че на негово място ще дойде тръгналият си от Астън Мартин Отмар Шафнауер, но до официално изявление все още не се е стигнало. Вчера бе оповестено, че Прост също си тръгва – досега той бе съветник в ръководството на екипа. Четирикратният световен шампион заемаше този пост от 2017 г. насам. Той изрази недоволство от факта, че напускането му е станало известно преди да бъде обявено официално.

„Много съм разочарован от публикуването на тази новина. Беше договорено да я оповестим заедно! Никакво уважение! В Абу Даби отказах направеното ми за сезон 2022 предложение заради лични взаимоотношения и бях прав! Към екипите от Енстън и Вири – ще ми липсвате“, написа Прост в Инстаграм.