Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ален Прост: Добре, че преди нямаше социални мрежи, иначе положението щеше да...

Ален Прост: Добре, че преди нямаше социални мрежи, иначе положението щеше да е катастрофално

3148
0
Рене Арну, Ален Прост
Рене Арну пред Ален Прост в Гран при на Франция през 1982 г.; снимка: Рено

Ален Прост изрази удовлетворение, че в миналото не е имало социални мрежи, припомняйки някои от противоречивите случки по време на кариерата си във Формула 1. През сезон 1982 например Рене Арну не изпълнява нареждане от екипа на Рено да го пропусне пред себе си. Прост отива във френския тим през 1981 г., където сънародникът му се е борил няколко години да достигне висок статут. През 1982-ра в Рено решават, че Ален трябва да бъде пропуснат от съекипника си, ако двамата вървят начело на състезание, защото той участва в битката за титлата. И точно по време на Гран при на Франция се стига до такава ситуация, при която Арну не обръща внимание на нареждането от отбора. Това, разбира се, разделя мнението на френските фенове, въпреки че Рено печели двойна победа. Спомняйки си тези събития, Прост сподели, че се радва на липсата на социални мрежи по онова време.

„Трудностите на Рено започнаха с Гран при на Франция през 1982 г. Ръководството на отбора помоли Рене да ме пропусне ако състезателите на Брабам отпаднат – двигателите им не бяха от най-надеждните. Рене заяви, че няма проблем. И когато в състезанието се случи точно това, не ми позволи да мина пред него.“

„Мога да разбера един пилот, нежелаещ да се откаже от победа, но бих предпочел да ме беше предупредил преди старта“, каза четирикратният световен шампион.

Според французина подобна е и ситуацията с Аертон Сена на Имола през 1989 г. По време на тази надпревара Герхард Бергер претърпява много тежка катастрофа. Състезанието е спряно за час и впоследствие възобновено. Според Прост в Макларън е имало предварително споразумение, че който води след първия завой ще запази първата позиция. Французинът смята, че Сена е нарушил договорката, изпреварвайки го по време на първия тур след рестарта.

„Изпитвам изключителна нетърпимост към несправедливостите и спазвам обещанията си. Винаги ми е било трудно да се примиря с факта, че хора около мен приемат подобни неща толкова лековато. За щастие преди поне нямаше социални мрежи, иначе положението щеше да е катастрофално“, каза още Прост

Четирикратният световен шампион, който понастоящем е съветник в тима на Алпин, сподели пред френската преса също така мнението си по въпроса дали Люис Хамилтън ще продължи да се състезава. Английският пилот на Мерцедес няма никакви публични изяви и публикации в социалните мрежи от финала на сезон 2021. Според информация на вестник Таймс той провежда обичайната си подготовка в Колорадо, Съединените щати.

„Трудно е да се поставя на мястото на Хамилтън. Той има толкова причини да си тръгне, колкото и да остане. 50 на 50 е положението“, посочи Прост.

„В края на миналия сезон получи сериозен удар, но би било много тъжно да не кара през новата състезателна година. Оставам оптимист, защото може тепърва да се бори за осма титла. Има нов технически регламент, при който за победа ще са в състояние да се борят пилоти от няколко различни отбора. Мисля, че Люис би приел такова предизвикателство.