Начало Други ACO обяви участниците за тазгодишните 24 часа на Льо Ман

ACO обяви участниците за тазгодишните 24 часа на Льо Ман

38
0

Организаторите на 24 часа на Льо Ман ACO (Automobile Club de lOuest) обявиха участниците в тазгодишното издание на легендарната надпревара за издръжливост. В състезанието, което ще е и трети кръг от световния шампионат на ФИА WEC (World Endurance Championship), отново ще се проведе дуел между Ауди и Тойота. Списъкът е от общо 56 заявки плюс 10 резервни.

ACO изразиха удовлетворение при представянето, че дори в настоящата сложна икономическа обстановка някои от най-големите автомобилни производители в света продължават да участва в 24-те часа. Сред тях са Тойота, Ауди, Порше, Дженерал Мотърс (с Корвет). Присъствието на групата Рено-Нисан ще е засилено с цели 17 коли в LMP2 с двигатели на японската компания. Хонда също е в надпреварата със състезателното си подразделение – Хонда Пърформанс Дивелъпмънт. Част от надпреварата ще са Ферари, Астън Мартин, Вайпър, Лотус, Морган, както и конструкторите на прототипи Орека, Лола и Зитек.

8 са заявките в LMP1, като звездите отново ще са Ауди и Тойота. Ауди Спорт Тийм Йост ще е с Ауди R18 e-tron quattro, като трите екипажа ще са с водещи пилоти Андре Лотерер, Том Кристенсен и Марк Жене. Тойота TS030 Hybrid ще са начело с Александър Вурц и Антъни Дейвидсън.

LMP2 привлече 22 участника и експерти смятат, че 90% от тях са потенциални победители, така че битката ще е изключително сериозна. В LM GTE се наблюдава повишен интерес – петима производители са със заводски автомобили. Още по-ожесточена ще е борбата и в LM GTE AM. Специално внимание заслужава участието на иновативния ГрийнGT H2.

Имената на пилотите съставляват истинско съзвездие – от легендата Кристенсен през Александър Вурц, Беноа Трелюе, Лотерер, Марсел Фаслер, Жене, Никола Прост, Нийл Джани и т.н. Деветкратният рали шампион Себастиен Льоб ще присъства в качеството си на тийм мениджър на неговия собствен отбор – Себастиен Льоб Рейсинг. На грида отново ще е изключително популярният актьор Патрик Демпси, също със свой екип.

Крайното разпределение на 56-те екипажа по класове е следното: 8 LMP1, 22 LMP2, 11 LM GTE Pro, 14 LM GTE Am и един допълнителен в 56-ия пит.