Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Адам Пар: Подадох си оставката, за да може Уилямс да сключи договор...

Адам Пар: Подадох си оставката, за да може Уилямс да сключи договор с Екълстоун

26
0
Адам Пар

Бившият председател на екипа на Уилямс във Формула 1 за първи път публично обясни причините за внезапното си напускане в началото на годината.

През онази седмица подадох оставката си, вярвайки – правилно или погрешно, че [Бърни] Екълстоун е заявил на борда ми, че няма да им направи предложение за договора Конкорд, докато аз управлявам Уилямс – заяви Пар в интервю за Ройтерс. – В конкретните обстоятелства избрах да си тръгна, за да може отборът да постигне възможно най-добрата сделка с него. Предложението му пристигна в деня след обявяването на оставката ми.

Англичанинът за първи път оповести реалната причина за оттеглянето си от тима. Преди близо девет месеца в официалното изявление бе посочено желание „да потърси по-добър баланс в живота си“. Още тогава обаче отделни слухове твърдяха, че Пар е жертва на неразбирателство с управляващия търговските права на Формула 1.

Последното събитие от работата ми във Формула 1 не е най-важното – продължава Пар. – Смятам, че нещата, за които аз се борих, за които отборът води битка, са много по-значими и те не са изчезнали заради това, че съм си тръгнал. Според мен в спорта съществува липса на обоснован и дълбок дебат за това как би трябвало да вървят нещата.

Наблюденията относно Гран при Пар изложи в книгата си „The Art of War: Five Years in Formula One“. Под формата на комикс той дава любопитни подробности за впечатленията си от света, който журналистът Тимъти Колингс находчиво определи като „Пираня клуб“ в едноименната си книга от 2001 г. Обхванат е периодът от 2006 г. до оставката на Пар през март тази година. Почти изцяло липсват каквито и да са коментари, но все пак има отделни примери. За Екълстоун например е отбелязана липсата му на интерес към материалните неща, чувството за хумор и търпението му.

Има много малко коментар за това дали някой е прав или греши, както и за мотивите на хората. Опитах се да оставя историята сама да се разкаже. Въобще не съм я писал за падока. Чувствам сериозно съжаление за това, че не успях да довърша започнатото… Определено не се чувствам огорчен или обиден, тъй като това бе личен мой провал в изпълнението на онова, което смятах за стабилна стратегия не само за Уилямс, но и за спорта като цяло – казва още Пар.