Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Адвокат на Екълстоун отхвърли обвиненията за „корумпирана продажба” на F1 акции

Адвокат на Екълстоун отхвърли обвиненията за „корумпирана продажба” на F1 акции

39
0
Бърни Екълстоун

Адвокат Робърт Майлс отхвърли обвиненията за корумпирана продажба на акциите на Формула 1, отправени срещу управляващия търговските права на спорта Бърни Екълстоун. Това стана в отговор на изложението от страна на Constantin Medien, представено вчера пред лондонски съд. Компанията претендира за $171 млн. обезщетение с твърдението, че стойността на акциите е била умишлено занижена.

Днес бе ред на адвокатския екип на Екълстоун да отговори на обвинението и в съдебната зала бе заявено, че случаят почива на признания от осъден банкер, който освен това е „фантазьор”. Майлс заяви, че твърденията на Constantin Medien са безпочвени:

В този случай просто нищо не пасва. Банката (БайернLB – б.р.) е била напълно удовлетворена от предложението. Причината да продаде акциите на CVC е, че офертата е била сметната за наистина добра.

Екълстоун, който в понеделник навърши 83 години, трябва да свидетелства лично през следващата седмица.

Делото в Лондон е само част от проблемите на Бърни относно продажбата от 2005-2006 г. Друга компания – Bluewaters Communications – повдигна подобни обвинения в измама в Ню Йорк (САЩ). В началото на 2014 г. ще се разбере дали ще бъде заведено дело по същия случая в Германия. Междувременно женевската прокуратура започна разследване, за да установи дали плащането на $44 млн. на Герхард Грибковски (въпросния осъден вече банкер по дело за подкуп, измама и т.н.) попада под швейцарска юрисдикция и дали е криминално деяние по силата на швейцарските закони.

Майлс обяснява в писменото изложение пред съда, че плащането е било направено, тъй като Грибковски „разтърсвал – на практика изнудвал – Екълстоун”. Самият Бърни не отрича прехвърлянето на парите и го заяви по време на делото срещу бившия банкер, но не използва в нито един момент думата „изнудване”.

Има множество доказателства, демонстриращи, че доктор Грибковски е меко казано фантазьор – допълва адвокатът.

Той цитира „абсурдни” показания на Грибковски за това как Екълстоун се опитвал да го подкупи със суми от 10 до 20 милиона долара по време на френската и австралийска Гран при през 2004 г. Майлс е категоричен, че бившият шеф на отдел рискови инвестиции в БайернLB непрекъснато е променял историята си.

Адвокатите на Constantin Medien заявиха в своето изложение, че Екълстоун е режисирал „корумпирана продажба”, тъй като се опасявал да не загуби властта си във Формула 1. Съдия Гай Едуардс обаче забрани да се използват доказателства от случая в Германия в подкрепа на този в Лондон.

Екълстоун междувременно отбеляза рождения си ден, като излезе на семейна вечеря в понеделник вечер. Той бе със съпругата си Фабиана, а към тях се присъединиха и дъщерите му Тамара и Петра с мъжете си.