Начало Избрани Адвокатите на Маса се надяват на подкрепа от Хамилтън в делото за...

Адвокатите на Маса се надяват на подкрепа от Хамилтън в делото за титлата от сезон 2008

2178
0
Фелипе Маса, Люис Хамилтън
Фелипе Маса и Люис Хамилтън; снимка: Петер Нигаард

Адвокатите на Фелипе Маса се надяват на подкрепа от Люис Хамилтън в делото за титлата от сезон 2008. В момента бившият пилот на Ферари продължава да търси начини да оспори резултатите на тогавашното световно първенство по съдебен път.

По-рано тази година стана ясно, че Маса ще оспори резултатите от сезон 2008 по съдебен път. Предполага се, че бившият пилот на Ферари е бил подтикнат от коментари на Бърни Екълстоун. Бившият шеф на F1 разкри интересна информация за прословутата Гран при на Сингапур 2008. Тогава Нелсън Пике-младши умишлено катастрофира своя болид в стената. Така той извади кола за сигурност и помогна на тогавашния си съотборник в Рено Фернандо Алонсо, който в крайна сметка триумфира в състезанието. Хамилтън остана трети, докато Маса бе извън точките

В средата на сезон 2009 информацията от „Крашгейт“ стана публично достояние. В резултат на това Флавио Бриаторе и Пат Саймъндс получиха забрана да работят в F1 за известен период. Освен това Пике бе уволнен от Рено и заменен от Ромен Грожан.

По време на уикенда в Маями Маса заяви, че подготвя съдебно дело, за да постигне „справедливост за спорта“. Бразилецът не иска да възстанови „десетките милиони евро“, които е загубил пропуснал, след като бе победен от Хамилтън преди близо 15 години. Преди близо месец пък стана ясно, че Маса е поискал от F1 и ФИА парично обезщетение за шампионата през 2008 г.

Междувременно Бърни Екълстоун заяви, че не си спомня да е давал интервюто, което е подбудило Маса да започне съдебни действия срещу F1. От ръководството на спорта също реагираха на случващото се и забраниха на бразилеца да посещава надпревари от шампионата като посланик. Затова Маса не присъстваше по време на Гран при на Италия.

В същото време един от адвокатите на Маса Бернардо Виана се надява, че Хамилтън ще подкрепи делото на бразилеца. Това теоретично би довело до загубата на първата от седемте му световни титли. Пилотът на Мерцедес освен това има и бразилско гражданство, което също може да наклони везните в тази посока.

„Той е важен посланик на спорта и винаги е защитавал спортната честност. Люис е почетен гражданин на Бразилия и е много харесван от бразилците, така че се надявам да ни подкрепи. Нямаме абсолютно нищо против него“, каза Виана пред Ройтерс.

Виана също така разкри, че юридическият екип на Маса е отложил крайния срок, в който F1 и ФИА трябва да отговорят на писмото за предявяване на претенции. Сега той е до края на октомври

От Ферари отказаха да подкрепят Маса в съдебната битка срещу F1. Директорът на Скудерията Фредерик Васьор каза, че не е привърженик на промяна на резултатите на дадено състезание.

„Те поискаха повече време. Ние преценяваме вътрешно дали ще им дадем повече време добросъвестно. Те все още са в рамките на срока, който им предложихме, така че чакаме техния отговор. Ако отговорът им е адекватен и ако се обърнат към нас за някакъв разговор, това е нормално. Ако не е така и ако отговорът им не е адекватен, просто ще продължим напред с правната стратегия, която сме въвели“, каза още адвокатът на Фелипе Маса.