Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Адвокатите на Нюи преговарят за ранно напускане, за да може да работи...

Адвокатите на Нюи преговарят за ранно напускане, за да може да работи в нов екип още през 2025 г.

4743
0
Ейдриан Нюи, Ред Бул
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Адвокатите на Ейдриан Нюи преговарят с Ред Бул Рейсинг, за да може легендарният конструктор да си тръгне по-рано от отбора, отколкото предвиждат клаузите в договора му. Информацията е на BBC Спорт. Според нея целта е Нюи да има възможност да се присъедини към друг отбор от Формула 1 още в началото на 2025 г.

Новината, че Ейдриан Нюи ще напусне Ред Бул, се появи миналата седмица. Вчера бе съобщено, че той дори е подал оставката си и е описал причините за нея в отделно писмо. Очаква се официално потвърждение, което щяло да се появи най-рано в четвъртък.

Специалистите от ранга на Нюи имат в договорите си клауза за т.нар. gardening leave. Това е период, през който при напускане не могат да работят, но продължават да получават възнаграждението си. Понякога при привличането на топ инженери отборите се договарят помежду си за по-ранно освобождаване. Такъв бе случаят с Дан Фелоус, когато си тръгна от Ред Бул, за да отиде в Астън Мартин. Двата екипа стигнаха до съд, но в крайна сметка се споразумяха.

Договорът на Нюи с Ред Бул е до края на 2025 г. Според непотвърдена информация gardening leave периода е една година. Английският инженер понастоящем е на 65 години. Ако тези условия бъдат спазени, а той реши да продължи да работи в F1, това би означавало, че би могъл да се присъедини към нов отбор на близо 70 – чак през 2027 г.

BBC Спорт твърди, че в момента адвокатите на Нюи преговарят за ранно напускане, което да му даде възможност да започне в друг екип още догодина. Това би дало възможност на конструктора да работи по кола за 2026 г., когато във Формула 1 влизат в сила нови технически правила. Твърди се, че Нюи обмисля оферта от Ферари

Официалното съобщение за напускането на Нюи пък било отложено в знак на уважение към 30-ата годишнина от смъртта на Аертон Сена. Бразилецът загива на днешната дата на пистата Имола в Сан Марино. Той е зад волана на Уилямс, конструиран от Нюи. Английският конструктор, както и Франк Уилямс, Патрик Хед и още трима души от тима са оправдани в края на 1997 г. по заведено срещу тях дело за смърт по непредпазливост.

В края на 1999 г. е отхвърлено и обжалване на присъдата, с което прокуратурата иска по година условно за Нюи и Хед. Шасито, в което Сена загива, е върнато на Уилямс през април 2002 г. Не се знае дали е било унищожено. Каската на бразилеца е изпратена на компанията Бел и е изгорена. Има още два опита за възобновяване на делото за смъртта на Сена.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 7-ELEVEn (@7eleven)