Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аферата „Хорнер“: Доменикали и Либърти следят внимателно случая

Аферата „Хорнер“: Доменикали и Либърти следят внимателно случая

1950
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Андро Дюлгерян

Приключване и окончателно решение от разследването срещу Кристиан Хорнер по обвинения в непристойно поведение не се очакват скоро, но междувременно в публичното пространство се появяват любопитни подробности. Миналия петък бе изслушването на 50-годишния мениджър на Ред Бул F1. То е започнал сутринта в 8:45 часа и е продължило повече от 8 часа. Говори се, че името на служителката, отправила обвиненията срещу Хорнер, вече се знае и извън най-тесния кръг в Ред Бул, който започна разследването. Други хора от екипа също са били разпитани, включително Ейдриан Нюи.

Случаят с Хорнер привлече огромно внимание не на последно място, защото става дума за един от най-влиятелните шефове на отбори във Формула 1. Той е начело на отбора от самото му създаване – вече почти две десетилетия. Всички успехи на екипа са постигнати под негово ръководство. За това време той изгради сериозна мрежа от познанства и дори приятелства.

Наскоро бе съобщено, че Бърни Екълстоун, с когото взаимно са си кумове, се е опитал да успокои Хорнер. Сега се твърди, че бившият собственик на търговските права на F1 е провел няколко разговора, за да го съветва. Настоящият президент и CEO на спорта Стефано Доменикали също следял случая отблизо

Интересът на Доменикали, който оглавява Формула 1 от страна на Либърти Медия, е обясним с оглед на факта, че концернът е американски. В Съединените щати обвиненията и разследванията за непристойно поведение се приемат повече от сериозно. В момента важи презумпцията за невинност, тоест обвиняемият е невинен до доказване на противното. Досега не е известно и какви точно са обвиненията срещу Хорнер. От Либърти обаче следят нещата, защото дори намек за такъв тип поведение е проблем.

Разследващият адвокат – независим и извън компанията Ред Бул – сега ще трябва да установява истинността на твърдения на Хорнер, изложени миналия петък. Това може да продължи и до началото на сезона

Представянето на новия RB20 за сезон 2024 е след три дни – на 15 февруари (четвъртък). Не е ясно дали Хорнер ще присъства, въпреки че поне до приключване на разследването остава на поста си.

Цялата ситуацията може да се окаже проблем и за Ред Бул, дори разследването да стигне до заключението, че Хорнер е невинен. Компанията е №1 по продажба на енергийни напитки в Съединените щати. Ред Бул е значително по-напред от Монстър и с пъти по-големи продажби и печалби от останалите участници на пазара. Миналогодишните продажби на концерна са възлезли на $1,71 млрд. Растящата популярност на Формула 1 в страната доведе до желание за използване на екипа от Милтън Кийнс в повече промоционални дейности. Тази дейност може да пострада от скандала с Хорнер.