Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аферата „Хорнер“: Снимки на WhatsApp съобщения и кадри бяха разпратени до Доменикали,...

Аферата „Хорнер“: Снимки на WhatsApp съобщения и кадри бяха разпратени до Доменикали, Либърти, тийм шефовете, журналисти (обновена)

4392
0
Кристиан Хорнер, Хелмут Марко
Хелмут Марко и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул свали официално обвиненията от Кристиан Хорнер, по които срещу шефа на Ред Бул Рейсинг се води разследване, но историята явно няма да приключи с това. Днес журналисти, Либърти Медия, Стефано Доменикали и вероятно още хора получиха снимки на WhatsApp съобщения и кадри, свързани със случая.

„Google драйв, съдържащ „Кристиан Хорнер доказателства“ току-що бе изпратен по имейл от анонимен акаунт до стотици журналисти (впоследствие се оказаха доста по-малко журналисти – б.р.)“, написа Джена Фрайър от Асошейтед Прес

„Поправка: в допълнение към журналистите е разпратен до останалите шефове на отбори, Либърти Медия, Стефано Доменикали и много други. Файлът съдържа снимки на съобщения от whatsapp и други кадри“, допълни тя малко по-късно.

Истинността на снимките тепърва ще се установява. Изходът от разследването на Ред Бул, проведено от външен адвокат, обаче явно не се приема добре, включително в самата Формула 1.

„Прочетох изявлението, което е доста постно. Личното ми мнение е, че не можем да надникнем зад кулисите. В крайна сметка една дама от организацията е говорила с техния отдел „Човешки ресурси“ и е заявила, че има проблем. Това бе разследвано и вчера спортът получи съобщение, гласящо: „Всичко е наред. Ние проверихме““, коментира Тото Волф

„Аз вярвам, че стремейки се да сме водещ спорт по такива критични теми, е необходима повече прозрачност. И съм любопитен каква е позицията на спорта? Просто смятам, че целият спорт не може да си позволи да остави нещата толкова неясни по такъв щекотлив въпрос, защото това ще ни се върне“, допълни шефът на Мерцедес в F1.

Зак Браун от Макларън също каза, че е прочел изявлението. Според него продължават да витаят „множество слухове, спекулации и въпроси“.

„Мисля, че администриращата организация има отговорност към спорта, феновете и към всички нас във Формула 1. Според мен те трябва да осигурят достатъчно прозрачност. Иначе спекулациите ще продължават, защото има много въпроси относно целия процес, които останаха без отговор.“

„Трябва да може да се тегли ясна черта, да има край. В противен случай ще има постоянно слухове на определено ниво, а това не е здравословно за спорта“, каза още главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг.

Хорнер се върна днес в падока на пистата Сахир в Бахрейн, където тази седмица се провежда първи кръг от световния шампионат на Формула 1. Той се прибра до Великобритания между тестовете и състезателния уикенд. Днес бе сниман да разговаря с Хелмут Марко и да се прегръща с Макс Верстапен за поздрав. Йос Верстапен също е на трасето със сина си.

Хорнер направи кратко официално изявление. То гласи:

„Няма да коментирам анонимни спекулации, но ще повторя: винаги съм отричал обвиненията. Уважих интегритета на независимото разследване и съдействах изцяло при всяка стъпка от процеса. Беше цялостно и независимо разследване, проведено от независим специализиран адвокат и то приключи с резултат отхвърляне на обвиненията.“