Начало Дакар Ал-Атия на крачка от победата в Дакар

Ал-Атия на крачка от победата в Дакар

74
0

Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс е само на крачка от победата в рали Дакар при автомобилите. Катарецът спечели предпоследния 9-и етап от Писко и обратно с дължина 312 км и след проблемите на основните му конкуренти за победата, той има 51 мин аванс пред Хоан Рома с Мини 4х4. В последния етап утре остават само 112 км от Писко до Лима.

13-кратният победител в надпреварата Стефан Петерхансел с Мини Бъги катастрофира само 26 км след началото на отсечката и трябваше да отпадне, което му се случва за първи път от 10 години. Неговият навигатор Давид Кастера трябваше да бъде откаран в болница, след като получи наранявания по гърба.

Себастиен Льоб с честното си Пежо 3008 DKR се движеше първи в етапа, но в края спря за повече от 1 час след технически проблем. В крайна сметка той стигна до финала, но изостана на 2 часа от Ал-Атия. Французинът все пак запази 3-ата позиция, като е на половин час пред Якуб Пригонски с Мини 4х4, завършил пробега 4-и. На още 22 мин след него е Сирил Депре с Мини Бъги.

При моторите етапът предложи невероятна битка между борещите се за крайната победа. Лидерът Тоби Прайс с КТМ и третият Матиас Валкнер (КТМ) записаха абсолютно еднакви времена след 313 км бясно каране – 3 часа 50 минути и 7 сек. Само с 1 секунда по-бърз от тях беше вторият в общото подреждане Пабло Кинтанила с Хускварна.

Така Прайс запази малко над 1 минута аванс спрямо Кинтанила преди последния етап и 6:35 мин пред Валкнер. Четвъртият претендент за победата Адриан ван Беверен с Ямаха получи повреда в двигателя само 16 км преди финала и отпадна. Етапът малко изненадващо спечели Мишел Метж с Шерко, следван от Даниел Носиглиа Ясер с Хонда и 3-ият Кинтанила.

При ATV-ата серията от 5 поредни етапни победи на Николас Кавилясо с Ямаха беше прекъсната. Последният бе най-бърз и в етапи 1, 2, 4, 5, 6, 7 и 8. Но днес той завърши на 5 мин зад Мануел Андуяр с Ямаха. Трети остана Гонзалес Фероли със същата машина на 20 мин.

Авансът на Кавилясо в общото класиране пред Гонзалес Фероли е вече над 1 час и 40 мин и той утре само трябва да завърши спокойно етапа. Трети на 2 часа е Галего, следван от Александър Жиру, който обаче е на повече от 3 часа от Николас.

В клас SxS Франсиско Лопес Контардо с Кан-Ам направи много важна крачка към победата. Той завърши етапа 3-и, като загуби само 8 мин спрямо 2-ия Фарес Гуел (Кан-Ам). Така преди последния етап Лопес Контардо води преди излезлия на 2-о място Гуел с почти 1 час.

Досегашният втори Морено Пиазоли с Кан-Ам отпадна, а с победата си в етапа днес Рейналдо Варела с Кан-Ам излезе на 3-о място в общото класиране на близо 12 мин зад Гуел.

При камионите Едуард Николаев с Камаз в голяма степен си осигури победата в Дакар след успех в днешния етап. Той изпревари с 14 мин Сергей Виазович с Маз и с почти 28 мин Дмитри Сотников също с Камаз и се откъсна на 28:35 мин пред последния в битката между съотборниците в руския тим.

Жерар де Рой с Ивеко е 3-и в общото класиране (5-и в отсечката), но без шанс да застраши дуото на Камаз, тъй като е на 1 час и половина зад Николаев.