Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Албърт парк би трябвало да пасне на Лотус Е20, смята Райконен

Албърт парк би трябвало да пасне на Лотус Е20, смята Райконен

59
0
Кими Райконен

Кими Райконен за постигнатото с Лотус в тестовете, за очакванията си от новия сезон и първото състезание в Австралия.

– Какви са целите ти при завръщането ти във Формула 1?

– Ще се опитам да се справя възможно най-добре, да видим какво ще се получи. За първата надпревара в Австралия желанието ни е да направим добър уикенд без сериозни пропуски или грешки. Не знам къде ще сме на грида – никой не е наясно. От времената на тестовете излиза, че представянето на екипите е много близко. Но пък не знаем с какви количества гориво са карали съперниците, а това води до огромни разлики. Ще имаме някаква идея след тренировките в Мелбърн, а след квалификацията вече всичко ще е ясно.

– Как се чувстваш в отбора сега, след като работихте заедно на тестовете?

– Много щастлив. Все още учим различни неща, но всичко върви плавно и няма никакви проблеми.

– Изпитанията спряха за малко, а ти се връщаш след два сезона извън спорта. Колко подготвен се чувстваш?

– Винаги ти се иска да имаш още няколко дни за подготовка, но ситуацията е такава, каквато е и трябва да се справим. През първата седмица на Херес направихме добри тестове без сериозни грижи с издръжливостта и това бе чудесно. Проблемът дойде в Барселона, но го оправихме и повече няма да се появи. Уверен съм, че ще се справя, когато му дойде времето.

– Имаше ли много за учене с нов тим, нови правила и нов автомобил?

– Това все още си е състезание и като цяло си е почти същото. DRS и KERS са просто още бутони за натискане. В тренировките понякога ги включваш прекалено късно или рано, но и това не променя особено нещата. Спиранията в бокса са по-къси, отколкото преди, но пак не е нещо драматично – отиваш в пита, спираш, после тръгваш.

– Имаш ли някаква представа къде се надяваш да се на грида в Австралия?

– Може да сме последни, както може да сме и първи. Ще видим там.

– Какво е мнението ти за съотборника ти Ромейн Грожан?

– Добро момче. Не го познавах доскоро, бяхме се състезавали един срещу друг няколко пъти, но не бяхме разговаряли. Малко по-млад е от мен, но и той не е карал отдавна във Формула 1. Според мен ще е на ниво, а аз работя добре с него.

– Чакаш ли с нетърпение отново да се състезаваш във Формула 1?

– Всеки иска да се състезава. И тест пилотите да попитате, и те това желаят. Хората харесват надпреварите. Едва ли някой ще каже, че тестовете са по-интересни. Да, състезанията са се попроменили, откакто ме нямаше, особено по отношение на изпреварванията. Ще е вълнуващо и който извлече максимума от гумите вероятно ще е в най-силна позиция.

– Имаш ли лични цели за сезона?

– Не. Ще видим къде се намираме в първите стартове и ще работим върху това. Ще дадем най-доброто от себе си.

– Имал си някои много добри състезания в Австралия. Допада ли ти, че сезонът започва там?

– Австралия е чудесно място, въпреки че е толкова далеч от Европа. Самата писта не е от най-трудните в календара. Беше хубаво да спечеля точка в първото си състезание на Албърт парк, а победата през 2007 г. бе чудесна. Трасето изобщо не е променено и го познавам…

– Мислиш ли, че Албърт парк ще пасне на Е20?

– След резултатите от тестовете смятам, че би трябвало да е така. Стабилност при спиране и добро влизане в завоите помагат, по отношение на тях също се чувствам добре. Пистата може да е хлъзгава в началото на уикенда, а времето в Мелбърн не винаги е много топло и може да е доста променливо. Инженерите ми провеждаха симулации и преглеждахме данните от тренировките, така че имаме идея как би трябвало да върви колата на Албърт парк, но няма да знаем със сигурност, докато не излезем на писта. Трудно е да се каже предварително, но мисля и се надявам да сме прилично силни.