Начало Избрани Албон: Бях доста изненадан, когато видях всички да излизат с интермедии в...

Албон: Бях доста изненадан, когато видях всички да излизат с интермедии в Q2

472
0
Алекс Албон, Уилямс
Алекс Албон, снимка Венелин Николов

Александър Албон коментира случилото се от квалификацията за Голямата награда на Канада. Пилотът на Уилямс призна, че е бил доста изненадан когато е видял всички останали да излизат на вече изсъхващата писта с гуми интермедия.

Албон показа много добро темпо по време на снощната квалификационна сесия. Англо-тайландският състезател даде шесто време в Q1 и безпроблемно продължи напред. Във втория сегмент Албон и Уилямс решиха да предприемат сериозен риск. Пилотът се появи на изсъхващия асфалт със сликове. Рискът на екипа се отплати, тъй като Албон записа най-бързо време след изтичане на времето в Q2. В същото време над пистата започна отново да вали

Смелото действие изведе Албон подтикна по-голямата част от другите екипи също да използват меки гуми. Разбира се, в целия този хаос пострадаха някои от топ пилотите на решетката (Шарл Льоклер и Серхио Перес).

Албон в крайна сметка остана десети след финала на Q3. Пилотът на Уилямс така и не успя да запише време след изтичане на времето.

„Бях доста изненадан, когато видях всички да излизат с интермедии в Q2. Но честно казано беше страхотно да поемем този риск и да запишеш толкова добро време“, сподели Албон.

„В Q3 беше трудно защото изведнъж стана много по-мокро, което затрудни вкарването на гумите в правилния работен прозорец. Имах известни затруднения с това, тъй като ми се стори, че гумите се охлаждат доста на правите при усилването на дъжда“, добави състезателят на Уилямс.

Албон все пак бе доволен от факта, че стигна в Q3, макар и да не успя да запише време

„Много съм щастлив. Все пак записахме най-бързата обиколка за цялата квалификация. Като отбор трябва да се опитваме от всяка възможност, която подобни сложни условия ни предоставят.“

„Може би трябваше да завърша бързата си обиколка в Q3, макар че това едва ли щеше да промени много. Разочарован съм, че ще стартирам десети, но реално погледнато, трябва да се радвам, че това ми е проблемът. Състезателното ни темпо в петък беше добро. Надявам да задържа позицията, ако очакванията за сухо състезание се сбъднат“, завърши Алекс Албон.


27-годишният състезател мина с едно място напред заради наказанието на Карлос Сайнц от Ферари. Така той ще потегли от девето място в днешната Гран при на Канада.

Съотборникът на Албон Логан Сарджънт не прескочи Q1 в Канада. Младият американец имаше доста трудности на мократа писта в Монреал.

„В третата тренировка се чувствах наистина добре, а автомобилът беше на добро място в условията на пълна мокра настилка“, каза Сарджънт.

„Тъй като пистата изсъхваше в квалификацията, имах чувството, че губя задните колела особено във втората серия. Последната обиколка, която направих, беше полуприлична, но далеч не беше достатъчно бърза.“

„Усещаше се, че гумата никога не е била в правилния прозорец заради прекомерно прегряване и сцеплението така и не дойде. Ще видим какво ще се случи днес. Не знаем какво ще бъде времето, но ще направим всичко възможно да продължим напред“, добави пилотът на Уилямс.