Начало Избрани Верстапен спечели хаотичната квалификация в Канада, Хюлкенберг втори, Льоклер и Перес не...

Верстапен спечели хаотичната квалификация в Канада, Хюлкенберг втори, Льоклер и Перес не влязоха в Q3

7318
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Канада в F1. Пилотът на Ред Бул се справи най-добре в променливите условия на пистата Жил Вилньов и записа най-бързата обиколка за 1:25.858 мин. Втори на повече от секунда се класира Нико Хюлкенберг от Хаас. Трети остана Фернандо Алонсо от Астън Мартин. Междувременно Шарл Льоклер (Ферари) и Серхио Перес (Ред Бул) не намериха място в Q3.


Условията преди старта на квалификацията в Канада бяха сходни с тези от третата тренировка. Температурата на въздуха бе 16 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 18. Времето отново бе хладно и дъждовно. Въпреки мократа писта, атмосферата по трибуните бе на ниво.

Пилотите на Уилямс първи излязоха на мокрото трасе в Канада. Отборът от Гроув използва нови компоненти в автомобила на Албон. Съвсем логично, автомобилите бяха с гуми интермедия. Още в първите секунди Гуаню Жу загуби мощност в своя болид и съобщи това по радиото. Състезателят на Алфа Ромео паркира своя болид в зоната за сигурност, което предизвика червен флаг. Жу все пак стартира отново автомобила си и стигна до бокса

Пилотите на Ред Бул първи се върнаха на трасето в Канада след възобновяването на квалификационната сесия. Зад тях бяха тези на Уилямс. Жу също се появи на пистата след като от Алфа Ромео успяха да поправят проблема в неговия болид. Верстапен записа най-бързата обиколка за 1:22.843 мин. Втори бе Алонсо, следван от Хамилтън, Перес и Албон. Алонсо на свой ред повече с време за 1:22.655, преди Верстапен отново да заеме първото място с 1:21.988 мин.. Същевременно пистата започна да става все по-суха, което обаче не попречи Хамилтън и Льоклер да допуснат грешки.

С напредване на сесията Верстапен остана начело пред Алонсо, Льоклер, Хамилтън и Норис. Същевременно в зоната на нокаута се намираха Строл, Де Врис, Цунода, Сарджънт и Жу. Поведението на японеца бе разследвано от стюардите заради блокиране на Льоклер.

В последните секунди имаше сериозен трафик и размествания в подреждането. От това пострада най-вече Гасли, който трябваше да мине извън очертанията на трасето и остана под чертата. Тук се включват още Цунода, Де Врис, Сарджънт и Жу. След изтичане на времето стана ясно, че Сайнц и Цунода ще бъдат разследвани от стюардите след финала на сесията.

Всички състезатели излязоха на трасето след старта на Q2. Всички с изключение на Албон бяха с интермедии, докато пилотът на Уилямс бе със софт. Междувременно се появи информация за нови валежи. Верстапен записа първо време, следван от Пиастри и Алонсо. Ръсел поведе, докато пилотите минаха през бокса за сликове. Строл на свой ред се завъртя, но успя да продължи напред.

Албон поведе след като записа две феноменални обиколки с меките гуми на Пирели. Втори бе Алонсо, следван от Норис, Ръсел и Верстапен, докато на трасето започна отново да вали. Албон отново се размина със Сайнц, подобно на случилото се в Q3. Под чертата се намираха Льоклер, Перес, Строл и Магнусен.

В самия финал на Q2 на трасето заваля дъжд, който накара пилотите отново да минат през бокса за интермедии. До края трасето стана по-мокро, което не позволи подобрения на времената. Така под чертата останаха Льоклер, Перес, Строл, Магнусен и Ботас.

Всички пилоти напуснаха бокса с гуми интермедия, докато валежите ставаха все по-силни. Верстапен записа най-бързия тур за 1:27.059 мин. Втори бе Алонсо, следван от Хамилтън, Ръсел, Норис, Окон, Хюлкенберг, Сайнц и Пиастри. Австралиецът се завъртя във втория сектор и изпусна автомобила си при подаване на газта. Това доведе до червен флаг и спиране на сесията. Броени секунди преди това Верстапен подобри своя резултат, а Хюлкенберг даде второ време

Сайнц първи се нареди на изхода от бокса след втория рестарт на сесията. Пилотът на Ферари опита да подобри постижението си. За съжаление дъждът на пистата започна да става все по-силен и по-силен. Така Верстапен грабна още един полпозишън, следван от Хюлкенберг и Алонсо. Четвърти остана Хамилтън, следван от Ръсел, Окон, Норис, Сайнц, Пиастри и Албон. Състезателят на Ферари се очаква да загуби позицията си.