Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Aлбон: Чувствам се като лидер на отбора

Aлбон: Чувствам се като лидер на отбора

616
0
Алекс Албон
Алекс Албон, снимка Уилямс

Пилотът на Уилямс Алекс Албон се чувства като истинскилидерв британския отбор. Англо-тайландският състезател  спечели първата си точка в шампионата за сезон 2022 през уикенда в Мелбърн.

Албон потегли от последна позиция в Гран при на Австралия след като бе дисквалифициран поради техническо нарушение, свързано с количеството гориво в резервоара на неговия Уилямс FW44. Toва подтикна британския екип да избере много рискова стратегия при избора на гуми.

При нея Албон потегли с най-твърдата смес на Пирели с която изкара цели 57 обиколки. В самия край на надпреварата, той направи задължителното спиране в бокса и сложи меки гуми. В крайна сметка той финишира на десета позиция и спечели първата точка за себе си и Уилямс. Така странната алтернативна стратегия проработи по перфектен начин за екипа от Гроув.

Но Албон трябваше да свърши доста работа, за да спечели единствената точка за себе си и Уилямс. По време на първата половина на състезанието нямаше много събития, които да разделят британския болид от машините на другите съперници в средата на колоната.
„Този резултат бе разочароващо близо за нас, защото Хаас и Алфа Ромео направиха голяма стъпка напред и сега са в средата на колоната“, обясни Албон.
„Не сме по-далеч от челото, отколкото през предишните няколко години. Просто в момента съперниците ни дръпнаха повече от очакваното.“
Всъщност, Албон видимо се е наслаждавал на битката на Албърт Парк с екипите на Хаас и Алфа Ромео.
Беше хубаво да се смесим тях]. Когато бях в тази група автомобили, предполагам, че част от мен гледаше предимно в огледалата за обратно виждане.“
„След това много бързо ги изгубих и отдалечих от тях. В този момент си казах: „О, добре, започваме. Настигаме ги!“. Това беше много хубаво.“
Албон вече се чувства като лидер на Уилямс. Това се случа за пръв път в неговата кариера. Само три старта след началото на сезон 2022 в F1, състезателят от тайландски произход се представя много по-добре от съотборника си Николас Латифи. Канадецът има много по-голям опит с автомобил на Уилямс, след като се присъедини към екипа през 2020 г.
„Позицията ми в Уилямс е различна от тази, която заемах в Ред Бул. Чувствам се като лидер на отбора.“
„Трябва да използвам опита си по най-добрия възможен начин и да развивам автомобила заедно с Ники. Предполагам, че съм имал една година, за да узрея. Не мисля, че бих могъл да го сторя през 2020 или 2019 г.“
Чувствам, че сега се намирам в по-добра позиция. В момента се наслаждавам на най-новото предизвикателство в кариерата ми“, обобщи Алекс Албон.