Начало Formula E News Алехандро Агаг не разбира защо Мерцедес напускат Формула Е

Алехандро Агаг не разбира защо Мерцедес напускат Формула Е

1985
0
Щофел Вандоорн и Ник де Врийс
Щофел Вандоорн и Ник де Врийс снимка Мерцедес

Съоснователят на електрическия шампионат Формула Е Алехандро Агаг не може да разбере защо Мерцедес напускат сериите. Според него германският производител иска един „последен танц“ преди да се фокусира върху ангажимента си в F1. 

Малко след като спечели титлата при отборите и пилотите, Мерцедес обяви, че се оттегля от Формула Е и се съсредоточава върху F1. Предстоящата кампания ще бъде последна за германския производител. Пилотите на екипа отново са световният шампион Ник де Врийс и Щофел Вандоорн, които се надяват да защитят двата трофея.

По-рано тази година Мерцедес разкриха, че имат намерения да произвеждат само електрически серийни автомобили до 2030. Германският гигант ще инвестира 34 милиарда британски лири в този проект.

Въпреки това изпълнителният директор на Мерцедес Тото Волф и ръководителят на отбора Иън Джеймс не са се отказали от плана си да намерят частни инвестиции. Също така не се изключва пълна продажба на тима от Бракли.

Това решение на Сребърните стрели озадачава Агаг. Испанецът все още не разбира защо се е стигнало до тяхното оттегляне от електрическия шампионат.

„Не мога да разбера тяхното решение. Просто ме озадачава. Те произвеждат и продават все повече електрически коли и ще спрат продажбата на автомобили с вътрешно горене във Великобритания през 2030“, каза Агаг.

В официалното съобщение от Мерцедес се заявява, че напускането на Формула Е ще позволи на марката да  концентрира своите двигателни дейности върху F1. Алехандро определи това като „последен танц“ на тима от Бракли.

„За да се върнат към състезания с двигатели с вътрешно горене, се очаква да имат един последен танц. Искат да се насладят на последните години на изгаряне на гориво. След това до 2030 се очаква да се завърнат в спорта. Но въпреки това все още не разбирам защо го правят. Това не е проблем за мен“, добави Алехандро.

Въпреки че Мерцедес последва вечните си конкуренти Ауди и БМВ, Агаг обеща привличането на повече производители. Ръководителят на Формула Е подчерта стойността на независимите отбори.

„Преговаряме с други производители, които ще се присъединят към шампионата в най-скоро време. Имаме и фантастични независими екипи. Те са неизменна част от първенството. В момента Формула Е се намира в страхотна форма“, завърши Алехандро Агаг.