Начало Formula E News Мерцедес се надява да защити титлата си във Формула Е в последния...

Мерцедес се надява да защити титлата си във Формула Е в последния си сезон в шампионата

1080
0
Мерцедес Формула Е
Щофел Вандоорн и Ник де Врийс, снимка Мерцедес

Отборът на Мерцедес във Формула Е се надява да завърши последния си сезон в шампионата по най-добрия начин. Сребърните стрели спечелиха титлата при пилотите благодарение на Ник де Врийс, а съотборникът му Щофел Вандоорн помогна за спечелването на титлата и при отборите.

Това ще бъде финален сезон за сегашната генерация болиди. От следващата година пилотите ще разполагат с електромобили Gen3. Също така ще има промени мощността, която е увеличена от 200 на 220 kW. При използване на атакуващия режим състезателите ще бъдат с 250 kW вместо сегашните 235.

Квалификацията ще бъде в нов радикален формат. В него пилотите ще бъдат разделени в две групи по 11, като всяка група ще получи по 12 минути на пистата, в която състезателите ще имат неограничен брой обиколки. След края на груповата фаза четиримата най-бързи от всяка група ще продължат към фазата на директните елиминации. При тях пилотите ще се състезават на кръст с тези от другата група, което означава, че първият от едната ще бъде срещу четвъртия от другата и така ще се формират всички четвъртфинални двойки. Победителите от тези дуели ще продължат към полуфиналите, след което ще бъде и финалът, който ще определи победителя в квалификацията.

„Насочваме се към сезон 8 с вълнение и очакване. Все още сме изправени същите предизвикателства както в предишни години. Фактът, че сме световни шампиони не означава нищо по отношение на сегашната кампания. Знаем колко е близко това първенство и колко са силни нашите съперници. Това ще бъде още една тежка битка до горчивия край“, сподели директорът на екипа на Мерцедес Иън Джеймс.

Пилотите на Мерцедес Щофел Вандоорн и Ник де Врийс отново ще делят един бокс за трети пореден сезон.

„Приемствеността във Формула Е винаги е нещо добро. Разликите между състезателите и отборите са много малки. Установяването на добра връзка с твоя екип е от изключително значение. Трябва наистина да разберете от какво има нужда колата и как да я подобрите. Всички тези фактори са много полезни“, заяви Щофел Вандоорн.

След като спечели титлата във вълнуващия финал в Берлин, Ник ще започне новата кампания като настоящ световен шампион.

„Определено очаквам с нетърпение сезон 8. Една нова кампания винаги носи нови предизвикателства. Това, че съм действащ шампион ще подправи леко нещата. Наистина съм развълнуван от перспективата да защитя световната си титла“, каза де Врийс.

През новия сезон във Формула Е са планирани 16 състезания, като част от тях ще са напълно нови за шампионата. Очаква се да бъдат посетени уличните писти във Ванкувър, Джакарта и Сеул. Китай също ще направи своето завръщане, както и Аутодромо Ерманос Родригес в Мексико. 

„Наистина очаквам с нетърпение да се състезавам на всички трасета. Много е вълнуващо шампионатът да се разраства със състезания в такива прочути градове. Страхотно е да се завърнеш в градските надпревари. Съвсем сигурен съм, че първенството ще бъде мега в много отношения както от гледна точка на новия квалификационен формат, така и от вълнението, което ще генерират новите места“, обобщи Ник де Врийс.