Начало MotoGP News Еспаргаро най-бърз след края на петъчния ден в Аржентина

Еспаргаро най-бърз след края на петъчния ден в Аржентина

139
0
Алейш Еспаргаро, Априлия
Алейш Еспаргаро, снимка Мишлен

Алейш Еспаргаро беше най-бърз след края на петъчния ден за Гран при на Аржентина в MotoGP. Пилотът на Априлия записа обиколка за 1:38.510 мин. и даде сериозна заявка за спечелването на утрешната квалификация. Втори финишира съотборникът на Еспаргаро Маверик Винялес, следван от състезателите на VR46 Дукати Марко Безеки и Лука Марини.

Гран при на Аржентина е втори кръг от сезон 2023 в MotoGP. Надпреварата отново се провежда в Термас де Рио Ондо. Трасето е посетено за осми път от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ след като прие първия си старт през 2014 г.

Времето в началото на първата тренировка за Гран при на Аржентина беше топло, сухо и с висока облачност. Температурата на въздуха бе 25 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 32.

Този уикенд има само 18 състезатели на стартовата решетка в MotoGP зарад отсъствието на Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas), Енеа Бастианини (Дукати), Марк Маркес (Хонда) и Мигел Оливейра (RNF Априлия). Четиримата отсъстват от пистата Термас де Рио Ондо заради различни травми, получени по време на предишния рейс уикенд в Портимао. На тяхно място няма заместници.

Еспаргаро финишира на второ място в първата тренировка в Аржентина. Опитният испанец остана единствено зад своя сънародник и съотборник Маверик Винялес. Двамата са основните претенденти за победата както в спринта, така и в дългото състезание. По-големият брат Еспаргаро със сигурност се надява да защити успеха си от миналата година и да донесе втори успех за Априлия в ерата на MotoGP.

Условията във втората тренировка за Гран при на Аржентина бяха близки с тези от P1. Температурата на въздуха бе 24 градуса, а тази на асфалта- 31. Влажността бе 66 %, което бе немалка предпоставка за дъжд.

Априлия показа отлично темпо и във втората тренировъчна сесия в Аржентина. Този път обаче Алейш Еспаргаро зае първото място след като даде най-доброто време в самия край на сесията. Втори остана съотборникът му Маверик Винлес. Двамата определено ще водят оспорвана битка в остатъка от уикенда на пистата Термас де Рио Ондо.

Трети и четвърти се наредиха състезателите на VR46 Дукати Марко Безеки и Лука Марини. Пети завърши Йохан Зарко (Прамак Дукати), следван от победителят от Португалия Франческо Баная с Дукати. Челната десетка допълниха Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Такааки Накагани (LCR Хонда) Франко Морбидели (Ямаха) и Алекс Ринс (LCR Хонда).