Начало MotoGP News Aлекс Маркес ще напусне LCR Хонда след края на тазгодишния сезон в...

Aлекс Маркес ще напусне LCR Хонда след края на тазгодишния сезон в MotoGP

304
0
Алекс Маркес. LCR Хонда
Алекс Маркес, снимка LCR

Aлекс Маркес ще напусне LCR Хонда след края на тазгодишния сезон в MotoGP. Испанският състезател приключва престоя си в екипа на Лучо Чекинело, след като се присъедини през миналата година. Следващата година той ще кара за екипа на Грезини Дукати заедно с Фабио Ди Джанантонио.

Световният шампион в Moto3 за 2014 г. и носител на титлата в Moto2 за 2019 г. дебютира в MotoGP с Хонда през 2020 г. Испанецът зае мястото на Хорхе Лоренсо в заводския отбор на японския производител.

Спечелил два подиума в дебютантската си кампания, по-малкият брат Маркес бе преместен в сателитния тим на LCR за 2021 г. Испанският състезател имаше директен договор с Хонда.

Резултатите му обаче не успяха да достигнат тези от дебютантската кампания. Най-доброто му класиране до момента е седмо място в Португалия, което бе е единственото му влизане в топ 10. В момента той има актив от само 26 точки, който го праща на 18-та позиция във временното класиране.

Мястото му в LCR Хонда бе застрашено през последните седмици след раздвижването на пазара на пилоти. Потенциален негов заместник в тима е Алекс Ринс. Испанецът в момента решава бъдещето си в кралския клас, тъй като Сузуки едва ли ще остане в шампионата след края на този сезон.

„Напълно разбираме, че на Алекс му е все по-трудно да се задържи на мотор, който за съжаление не е толкова конкурентен, въпреки всичката упоритата работа и отдаденост на Хонда“, каза Чекинело.

Ще продължим да даваме на Алекс най-доброто, на което сме способни, до края. За него ще бъде трудно да намери мотивация, ако вижда, че няма достъп до добри резултати.“

Италианецът потвърди, че са проведени разговори с мениджъра на Ринс и се надява сделката да бъде сключена до края на Гран на Нидерландия този уикенд.

Разговаряхме с агента на Ринс и се разбрахме за много неща. Надявам се този уикенд  да се срещна отново с него и да постигна по-голям напредък. Бих искал да постигнем споразумение преди лятната ваканция, тъй като тази година е много дълга.“

По-рано тази седмица Ринс заяви, че е вкомфортна“ позиция по отношение на бъдещето си В момента испанецът като оценява няколкоинтересни“ възможности.

Същевременно Алекс Маркес е близо до мястото в Грезини Дукати, заемайки мястото на Енеа Бастианини. Италианецът ще бъде преместен в Прамак или в заводския отбор на Дукати. Това предполага, че очакваното подписване на договор с Мигел Оливейра все пак няма да се осъществи.

Основните възможности пред пилота на KTM сега изглеждат така- португалецът да се върне в сателитния тим Tech3  или да се присъедини към отбора RNF Racing, който ще използва мотори на Априлия. Победителят от Индонезия заяви преди няколко седмици, че най-вероятно няма да приеме понижението и да се върне в KTM Tech 3.

Другият пилот на Грезини Фабио Ди Джанантонио също водеше преговори за своето бъдеще в MotoGP. Новобранецът най-вероятно ще остане в тима от Фаенца и през сезон 2023.

Алекс Маркес все пак ще остане в MotoGP. Испанският състезател подписа договор с екипа на Грезини Дукати ще кара заводска спецификация на италианския мотор.

„Наистина съм щастлив да обявя, че ще се присъединя към отбора на Грезини Рейсинг. Също така съм много развълнуван, че започвам това ново приключение. За мен беше изключително важно да направя тази промяна за да възстановя същия тип мотивация, която имах, когато за първи път се присъединих към този клас“, каза Маркес.

Това беше най-добрият вариант за мен. Този отбор ми помогна да се напише историята на този шампионат. Искам да благодаря на Надя [Падовани] и на целия екип на Грезини за това, че повярваха в мен. Остава ми още половин сезон, за да дам най-доброто от себе си, преди да започна 2023 г. с още по-голяма мотивация.“

Алекс Маркес и Ди Джанантонио имат договор с екипа на Грезини, а не с Дукати, какъвто е случая на пилотите на Прамак.