Начало Други Александър Роси напуска Андрети Аутоспорт след края на сезон 2022 в Индикар

Александър Роси напуска Андрети Аутоспорт след края на сезон 2022 в Индикар

311
0
Александър Роси, Индикар
Александър Роси, снимка Индикар

Александър Роси ще напусне тима на Андрети Аутоспорт след края на сезон 2022 в Индикар. Бившият пилот от F1 ще бъде заменен от Кайл Къркууд. 

Роси си присъедини към отбора на Майкъл Андрети откакто пристигна в американските серии през 2016 г. През този период той записа седем победи, включително триумф в Индианаполис 500 през 2016 г. Най-доброто му постижение е второ място в крайното класиране преди четири години.

Въпреки това 30-годишният калифорниец не е печелил състезание в Индикар от почти три години. Причините за този неуспех са различни- жълти флагове, забавяния в бокса и пилотски грешки. Шестте подиума през последните два сезона го изведоха само до девето и десето място в класирането в края на годината. Очаква се той да се присъедини към екипа на Макларън (Arrow McLaren SP-Chevrolet.)

Александър е страхотен състезател. Радваме, че е част от отбора вече седем сезона. Той спечели няколко състезания и стана лидер на отбора. Въпреки това, всички кариери  отбори се развиват по различен начин. Затова взехме решение, че е време всеки от нас да продължи напред“, сподели Майкъл Андрети.

Не се съмнявам, че кариерата му в Индикар ще продължи успешно. Желаем му всичко най-добро. Междувременно всички работим усилено, за да завършим силно сезон 2022.“

На мястото на Роси ще седне Кайл Къркууд. Младият състезател спечели шампионата на Инди Лайтс през миналата година именно с Андрети Аутоспорт. Освен това стана първият пилот, спечелил и трите стъпки на програмата „Пътят към Инди. Къркууд спечели 31 победи в 50-те си състезания в USF2000, Indy Pro 2000 и Indy Lights.

Майкъл Андрети не успя да намери място за него в състава на Индикар за 2022 г. Затова сега Къркууд прекарва сезона си като новак в тима на A.J. Foyt Racing-Chevrolet. Догодина обаче той ще се присъедини към Андрети Аутоспорт-Хонда и ще кара болид с номер 27, подкрепян от AutoNation.

AutoNation е най-големият американски търговец на дребно на автомобили. Компанията ще бъде основен спонсор на автомобила за целия състезателен календар за 2023 г. Целта е събиране на дарения в размер на 35 млн. долара в борбата с рака. AutoNation и DRVPNK се появяват на състезателните автомобили на Андрети от 2014 г. насам.

Няма как да не се радвам, че ще се върна в Андрети Аутоспорт през следващата година. Също така ще представлявам AutoNation. Този отбор е място, което наричам свой дом от години. Наистина се чувствам като част от семейството“, сподели Къркууд.

Аз съм много лоялен към отбора. За мен е много важно, че Майкъл и екипът на Андрети ми предложиха тази възможност. AutoNation върши чудесна работа за повишаване на осведомеността и финансиране на изследвания на рака. За мен е чест да карам, носейки цветовете и на (DRVPNK) през следващия сезон.“

Работих изключително упорито през този сезон и ще продължавам да го правя още по-усилено всеки ден за отбора на А.J. Foyt Racing. Искам да благодаря на целия екип за предоставената ми възможност да се състезавам в сериите Индикар. Изключително благодарен за всички невероятни преживявания, които успяхме да споделим заедно досега през тази кампания.“

„Наистина се радвахме, че Кайл бе част от нашия отбор в Инди Лайтс. Той направи ударен старт в Индикар. Мисля, че той ще внесе нова перспектива и ще бъде конкурентен. Очакваме с нетърпение да му помогнем да продължи кариерното си развитие“, добави. Майкъл Андрети.