Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ален Прост не одобрява идеята за клиентски коли във Формула 1

Ален Прост не одобрява идеята за клиентски коли във Формула 1

1560
0
Ален Прост, Сирил Абитебул
Ален Прост и Сирил Абитебул; снимка: Спас Генев

Ален Прост не одобрява идеята за клиентски коли във Формула 1. Четирикратният Гран при световен шампион е специален съветник в Рено Спорт и работи с екипа в спорта, който в момента се опитва да се справи с предизвиканата от коронавируса икономическа криза. В разгара на споровете за намаляване на F1 бюждетите шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер предложи големите отбори да продават на малките коли с цел пестене на разходи. Англичанинът е абсолютно убеден, че това би могло да е решение в краткосрочен план.

„Същността на Формула 1 е в това, че отборите сами конструират автомобилите си”, заяви Прост

„Дори при използването на някакви стандартизирани детайли, всеки екип е длъжен да направи колата. За мен самата идея отделни тимове да продават на съперници свои миналогодишни болиди е недопустима. Ако се случи, то за редица отбори просто няма да има никакъв шанс да се борят за победи.”

„Нещата могат да се променят чрез нов подход към работата с аеродинамиката. Малките отбори трябва да получат шанс благодарение на смели решения. В Гран при на Лас Вегас през 1981 г. например застанах на старт с предни квалификационни гуми. Състезателният комплект не бе загрят. Но никой не можеше да направи същото, защото идеята работеше само благодарение характеристиките на колата ми и моя стил на управление.”

„Отборите във Формула 1 трябва да имат възможност за прогрес, а не просто да копират идеи от съперниците си. Задължително е иновациите и пилотите отново да получат решаваща роля. Необходимо е и да се намали количеството информация, което върви към състезателя, за да излезе на преден план инстинктът му.”