Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алези призова феновете да спрат критиките си към Ферари

Алези призова феновете да спрат критиките си към Ферари

1656
0
Жан Алези и Шарл Льоклер
Жан Алези и Шарл Льоклер, снимка Пирели

Жан Алези призова тифозите да спрат да критикуват толкова остро тимът на Ферари. Според него, нападките няма да донесат нищо добро на екипа от Маранело.

Досега сезон 2022 за Ферари е комбинация от възходи и падения. Отборът от Маранело отново започна да печели състезания след двегодишна суша. От друга страна италианците пропуснаха няколко перфектни възможност да запишат още няколко успеха. От тези грешки се възползва най-вече отборът на Ред Бул, който вече има комфортна преднина в класиранията при пилотите и конструкторите.

Най-пресният пример за проблемите във Ферари бе в Унгария. Тогава Шарл Льоклер изпревари Джордж Ръсел в средата на състезанието и поведе колоната. След това той бе извикан в бокса, където му бяха сложени твърди гуми на Пирели. Това решение на Скудерията тотално съсипа състезанието на монагаска, който в крайна сметка завърши шести и загуби още точки спрямо Макс Верстапен. Съотборникът му Карлос Сайнц остана четвърти след като също загуби скорост в заключителната фаза на Гран при на Унгария. По този начин Скудерията записа втора поредна надпревара, в която няма представител на подиума.

Тази грешна стъпка бе само една от няколкото провалени стратегии на Ферари през тазгодишната кампания. Също така бе и поредната причина за разочарование сред верните фенове на Скудерията, сред които е и Алези. Французинът бе част от екипа от Маранело в периода 1991-1995 г. През този период той е записал 1 победа и още 12 подиума. За негово съжаление, той се е присъединил към Ферари в един от най-лошите периоди в историята на марката.

Алези бе специален гост в бокса на Скудерията по време на уикенда на Пол Рикар. Заедно с него бе и Ален Прост. Двамата французи са били съотборници в тима от Маранело през сезон 1991.

Сезонът е като влакче в увеселителен парк. Това увеличава емоциите и реакциите, каза Алези пред италианския вестник Corriere della Sera.

Мечтата за победа превръща поражението в спортна драма със страст, която ми напомня на футболно дерби.“

Аз също страдам от мисълта за Унгария. Грешките бяха допуснати още преди стратегията. Но да вървиш срещу Ферари не е добре за никой фен и не носи нищо добро на отбора.

Казвам, че разбирам всеки изблик, защото страстта се състои от силни чувства.“

Алези уточни, че няма смисъл да се анализира състезанието на Ферари. Вместо това той предложи на всички да се въздържат от критики и да изразят своята солидарност.

Можем да анализираме състезанието, за да разберем как и защо, но сега това не е необходимо. Предлагам феновете да се обединят около отбора, а не да го рушат. Всички знаем, че негативните емоции няма да помогнат на никого.“ 

„Обичам отбора на Ферари, защото хората от Скудерията са първите, които страдат от всяко поражение и от всяка грешка, допусната от ръководството на тима“, добави Жан Алези.