Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алези продал своето Ферари F40, за да финансира кариерата на сина си

Алези продал своето Ферари F40, за да финансира кариерата на сина си

2308
0
Джулиано Алези
Джулиано Алези на Хунгароринг през 2019 г.; снимка: Спас Генев

Жан Алези трябвало да продаде своето Ферари F40, за да финансира кариерата на сина Джулиано във Формула 2, разкри бившият пилот от Формула 1. Французинът призова за намаляване на разходите в малките формули, като според него не е редно да се въвежда лимит на бюджетите в Гран при, но не и в по-ниските категории.

Ферари F40 е специален модел в историята на италианската компания. Автомобилът е създаден в чест на 40-ата годишнина на автомобилния производител и е последната кола, одобрена лично от Енцо Ферари. Първоначално е планирано да се произведат само 400 броя с цена около 400 000 долара. В крайна сметка са направени 1315. Смята се, че може да се продаде за около милион евро. Годишният бюджет в F2 е малко под 2 млн. евро.

Жан Алези е пилот на Ферари от 1991 до 1995 г. и получава F40 като част от договора си. Французинът печели единствената победа в кариерата си със Скудерията – в Канада през 1995-та.

Жан Алези
снимка: Лотус

„Първо, състезателната година в F2 ще е истински кошмар с всички тези подредени толкова близо един до друг стартове. След това говорим за ограничаване на бюджетите, но това не се отнася за Формула 2”, заяви Алези

„Там стойностите не се променят. Ето защо съм сигурен, че доста пилоти от F2 и F3 няма да успеят да завършат сезона. Надявам се в резултат на всички проблеми нещо да започне да се променя. Младите момчета плащат висока цена, за да се състезават и тук не говорим само за пари. Зарязват ученето – и в гимназии, и в университети, защото мечтаят да са състезатели, а никой не се грижи за тях. Аз съм бивш пилот от Формула 1, имам връзки, а ми се наложи да продам своето Ферари F40, за да събера бюджета на сина си за Формула 2. И защо? Защото е почти невъзможно да намериш спонсори”, допълни той пред Скай Спортс.

„В нашето семейство всичко се върши със страст. Ето защо не може да става и дума за сравнение между това да имам F40 в гаража си и възможността Джулиано да се състезава. И без това съм твърде стар да го карам!”

Джулиано Алези дебютира във Формула 2 през 2019 г. като пилот на Тридент. Най-добрият му резултат бе пето място в неделната надпревара в Абу Даби. В края на сезона бе 15-ти в генералното подреждане, а за 2020-та премина в екипа на HWA.