Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алфа Ромео иска да използва задвижващи системи Мерцедес?

Алфа Ромео иска да използва задвижващи системи Мерцедес?

2833
0
Алфа Ромео
снимка: Алфа Ромео

Алфа Ромео може би търси вариант да използва задвижващите системи на Мерцедес и предполагаемото привличане на Валтери Ботас в екипа от Хинвил е част от тази стратегия

Повече от десетилетие отборът, чиято база е в Швейцария, използва двигатели на Ферари. Според информация на f1-insider.com обаче сега се проучва дали екипът може да взима агрегати от Бриксуърт.

Една от основните връзки е приятелството между моторспорт директора на Мерцедес Тото Волф и шефа на Алфа Ромео в F1 Фредерик Васьор. Това би улеснило преговорите, тъй като двамата се разбират добре. Желанието за смяна на задвижващите системи обаче идвало директно от собствениците на отбора от Хинвил.

Алфа Ромео F1 е собственост на Заубер Моторспорт. Основаната от Петер Заубер компания бе придобита в края на юли 2021 г. от Longbow Finance. До купуването на Заубер холдингът бе известен като спонсор на пилота Маркус Ериксон. Един от собствениците е шведският милиардер Ханс Раузинг, за когото се твърди, че има прекрасни връзки с друг известен швед – настоящият шеф на борда на Даймлер Ола Калениус. По тази линия решение за промяна задвижващите системи на Алфа Ромео във Формула 1 може да се постигне на възможно най-високо ниво.

Засега всичко това са слухове. В Хинвил разглеждат възможните опции, но все още не са подписали нов контракт с Ферари.

Междувременно Ботас публикува в социалните мрежи снимки на новия си автомобил – Мерцедес-AMG Black Series

Това неминуемо предизвика коментари, които са в две противоположни посоки. Едната е, че колата е прощален подарък от щутгартския концерн, тъй като финландецът ще си тръгне от отбора от Бракли. Другата твърди, че е знак за оставането му в ръководения от Тото Волф екип въпреки слуховете, че Кими Райконен си тръгва от Формула 1 и мястото му ще бъде заето от Ботас.

Самият автомобил е с 4-литров V8 двигател със 730 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 3,2 секунди, а максималната скорост – 325 км/ч. Цената му е почти 344 000 евро. Боядисаната в черно кола е обсипана с трилъчевата звезда на Мерцедес – изцяло в бяло с изключение на една-единствена в червено в памет на Ники Лауда.