Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алфа Ромео могат да приемат пилоти от Академията на Ферари в близко...

Алфа Ромео могат да приемат пилоти от Академията на Ферари в близко бъдеще

861
0
Антонио Джовинаци
Антонио Джовинаци, снимка Алфа Ромео

Отборът на Алфа Ромео може да приеме пилоти от Академията на Ферари (FDA) в близко бъдеще. Това заяви шефът на тима Фредерик Васьор. През настоящата кампания тимът от Хинвил ще разчита на Валтери Ботас и Гуаню Жу.


Китайският състезател зае мястото на протежето на Скудерията Антонио Джовинаци. Италианецът остава част от FDA и продължава да изпълнява ролята на резервен пилот на Ферари и клиентските им отбори Хаас и Алфа Ромео. Освен това Джовинаци ще се състезава и във Формула Е с тима на Дракон Пенске Аутоспорт.

Това е първият път от началото на новата сделка за двигатели на екипа и споразумението с Ферари през 2018, когато Алфа Ромео няма в своя състав пилот от Скудерията. Жу е бил част от Академията на италианската марка в периода 2014-2018, преди да се присъедини към тази на Алпин.

Настоящият титулярен пилот на Ферари Шарл Льоклер дебютира с тима от Хинвил през 2018, когато все още участваше под името Заубер. След преминаването му при Скудерията година по-късно, неговото място зае Антонио Джовинаци.

Васьор потвърди още през лятото на миналата година, че отборът сам ще избере своите пилоти. Алфа Ромео  осигури гъвкавост в преговорите с Ферари относно сделката за новите агрегати. Французиът добави, че тимът остава отворен за привличане на пилот от FDA в близко бъдеще.

„Не избрахме друга опция, защото искаме да работим с Ферари и в бъдеще“, каза Васьор.

„Трябва да бъде за всеки отделен случай. Не можете да планирате сътрудничество с пилоти за следващите 10 години и да кажете: „Добре, следващите 10 години ще получавате новобранец“. Не е необходимо Ферари да има нов състезател във Формула 1 всяка една година“.

„Трябва да работим за всеки отделен случай и това е напълно разбираемо и от двете страни“.

Освен Льоклер и Джовинаци, редица други състезатели от Академията на Ферари се появиха във Формула 1.

Вицешампионът във Формула в Калъм Илот бе в ролята на тестови и резервен пилот в Алфа Ромео през 2021. Британецът ще се състезава в Индикар тази година и се надява да намери титулярно място на стартовата решетка през 2023.

Шампионът от Формула 2 за 2020 Мик Шумахер също трябваше да вземе участие с кола на Алфа Ромео в първата тренировка на Гран при на Айфел. За съжаление сесията не се състоя заради проливен дъжд и лоша видимост на пистата Нюрбургринг. Все пак Мик кара болида на Хаас в уикенда за Гран при на Абу Даби, преди да стане титуляр в американския тим. 

Настоящият вицешампион в подгряващия шампионат на Формула 1 Робърт Шварцман се очаква да прекара 2022 като тестов и резервен пилот. Руснакът участва в теста за млади пилоти на Яс Марина, карайки болиди на Ферари и Хаас. Очаква се той да вземе участие в някоя сесия според новите правила на спорта. Изискванията са всеки един отбор да позволи участието на млад пилот поне в две първи свободни тренировъчни сесии.