Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас обясни защо е избрал отбора на Алфа Ромео пред този на...

Ботас обясни защо е избрал отбора на Алфа Ромео пред този на Уилямс

6468
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Пирели

Валтери Ботас обясни защо е избрал да премине в тима на Алфа Ромео вместо да се завърне в Уилямс. Финландецът се присъедини към отбора от Хинвил, заменяйки оттеглилия се Кими Райконен. Негов съотборник ще бъде новобранецът Гуаню Жу. 

Ботас прекара пет сезона в тима на Мерцедес. Той пристигна на мястото на оттеглилия се Нико Розберг. Преди това той се състезаваше с отбора на Уилямс в периода 2013- 2016. Като пилот на Мерцедес Валтери записа 10 победи, 20 полпозишъна и 58 подиума. За съжаление той така и не успя да достигне нивото на Люис Хамилтън, който спечели 4 поредни титли и бе на върха в последните години. В този период Валтери стана два пъти вицешампион, но в останалите случаи бе изпреварен от съперниците на Мерцедес. Според бившия пилот Джолион Палмър, Ботас е една от причините за загубената титла на Люис.

Валтери призна, че една от опциите за него след напускането на Мерцедес е завръщането в тима на Уилямс. Финландецът е отхвърлил тази оферта и смята, че отиването в Алфа Ромео е най-правилният избор за него. Двукратният вицешампион получи разрешение от германците да тества болид на Алфа Ромео в следсезонния тест на пистата Яс Марина.

Попитан дали е имало опция да остане в екип, използващ задвижваща система на Мерцедес, Ботас отговори:

„Да, имаше такава опция. Мисля, че в момента единственото дългосрочно решение бе преминаване в Уилямс или Алфа Ромео“.

Когато се е стигнало до решението за бъдещето му в F1, Ботас призна, че изборът не е бил никак лесен. Също така е имал добро предчувствие да се присъедини към тима на Алфа Ромео.

„Това не беше никак лесно решение. Опитвах се да взема възможно повече информация от двете страни и същевременно да се вслушам в чувствата си. Взех решение въз основа на информацията, с която разполагах“, каза Ботас

„Не ми беше лесно. Според мен Уилямс имаха голям напредък през 2021. Определено ги чака добро бъдеще в спорта. Но някак си имах чувството, че Алфа Ромео е правилния отбор за мен“.

Другата причина за интереса на Валтери към екипа от Хинвил е използването на двигател на Ферари. Финландският състезател се е състезавал с двигател на Мерцедес през по-голямата част от своята кариера. Изключение прави сезон 2013, когато Уилямс използваха мотори на Рено. 

„Беше някак хубаво да премина към тим, който не използва двигатели на Мерцедес. Исках да приключа връзката си с тях. Това е ново начало за мен и нямам търпение за старта на зимните тестове и новия сезон“, обобщи Валтери Ботас.