Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алфа Ромео най-после използва модерния си симулатор

Алфа Ромео най-после използва модерния си симулатор

1269
0
Антонио Джовинаци, Алфа Ромео 2021
Антонио Джовинаци, Алфа Ромео 2021

Екипът на Алфа Ромео Заубер най-после започна да използва модерния си симулатор в реалната си работа. Това заяви техническият директор Жан Моншо. Тимът от Хинвил монтира апаратурата още в края на 2019 г. но COVID 19 не позволи в продължение на четири месеца да заработи нищо. След това състезанията следваха едно след друго през 2020 г. Екипът бе в силно намален състав в  централата си в Швейцария. В началото на настоящия сезон Моншо призна, че отборът още не използва активно тази важна придобивка.

Модерните симулатори във Формула 1 са важен инструмент

Роберт Кубица
Роберт Кубица; снимка: Алфа Ромео

Модерните симулатори във Формула 1 са важен инструмент за виртуална подготовка и проверка на нови елементи, както и различни настройки. В повечето отбори третият пилот работи основно в симулатора дори и по време на състезателните уикенди. Но в Алфа Ромео Роберт Кубица участва в няколко реални тренировки в петък. Тези обиколки са част и контракта на полската компания Орлен с екипа. Кубица има огромен опит и оценката му за настройването на колата е полезна. Но работата му тази година в първите 60 мин. Подготовка, в голяма степен е била съсредоточена върху проверки на съответствието между данните от CFD и тунела, с реалните на пистата.

Жан Моншо
Жан Моншо, снимка: Алфа Ромео

„Ясно е, че COVID през миналата година, а и през тази, попречи много на първоначалния ни план за развитие – заяви Моншо пред The ​​Race. – Но вече изградихме специална група около работата в новия ни симулатор и топ приоритетната техника и вече започнахме да го ползваме реално. Пилотите са доволни от нивото на корелация и способността на симулатора да бъде ценен инструмент.”

„Със сигурност започваме да го използваме интензивно – продължи французинът. – Дори да имаме проблеми още с работата му, е важно да подсилим втората половина от сезона тази година и да насочим повече усилия да вземем правилни решения за 2022 г.“

Работата на симулатора ще даде принос за по-добри настройки след лятната пауза

Алфа Ромео, фабрика
Алфа Ромео, фабрика

Работата на симулатора вече е на достатъчно добро ниво, за да може да даде принос за по-добри настройки след лятната пауза. В Заубер се надяват, че това ще се види още на Спа и Монца. „Симулаторът е като тунела, никога не спирате да работите върху него обяснява още Моншо. – Корелацията винаги може да бъде по-добра и разчитате на нея докато не откриете някоя голяма грешка.  При всички случаи това е много важен елемент, който ни липсваше през последните няколко години. Всеки друг екип има собствен симулатор или използва по-добро съоръжение от партньорски екип, така че очевидно бяхме изостанали. Но вярвам, че бързо ще наваксаме.”